- Warzywa
Składniki
- 4 małe sztuki wakame (wodorosty, każdy o wymiarach 5 x 5 cm)
- 125 g (japońskiego) tofu
- opcjonalnie drobno posiekane grzyby, liście pak choi lub cebula dymka
- 800 ml bulionu dashi
- 2 łyżki stołowe japońskiego sosu sojowego
-
Przygotowanie
-
1Wakame namaczać w zimnej wodzie przez około 3 minuty.
-
2Tofu zanurzyć w misce z zimną wodą, a następnie pozostawić do odkapnięcia. Pokroić w kostki o wielkości 1 cm.
-
3Bulion dashi doprowadzić do wrzenia, a następnie grzyby, pak choi lub dymkę podgotować w bulionie. Dodać japoński sos sojowy i tofu.
-
4Garnek zdjąć z płyty grzewczej. Wakame dobrze wycisnąć ręką i dodać do garnka. Zupę podawać w porcjach.
-
5Warianty: Zamiast tofu można użyć również krewetek. 4 średniej wielkości obrane i oczyszczone krewetki należy dusić przez około 2 minuty. Wakame i bulion dashi przygotować jak opisane wyżej, Wakami i krewetki rozdzielić do misek i napełnić bulionem dashi.