- Warzywa
Składniki
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 masło
- 1 biała cebula, pokrojona w pierścienie
- 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
- 1 łyżka ziół
- 1 łyżka curry w proszku
- 1 łyżka wędzonej papryki
- 150 g marchewki, startej
- 150 g pasternaku
- 400 g gotowanych, startych ziemniaków
- 4 jajka
- 150 g boczku, pokrojonego w kostkę
- sól morska i pieprz czarny
-
Przygotowanie
-
1Piekarnik rozgrzać do 220 °C (gaz: poziom 7, termoobieg 200 °C).
-
2Na patelni rozgrzać olej i masło na średnim ogniu i smażyć cebulę przez 5 minut. Dodać czosnek i zioła razem ze szczyptą soli i gotować na słabym ogniu przez kolejne 2 minuty. Dodać przyprawy, gotować na słabym ogniu przez kolejną 1 minutę, a następnie zdjąć z ognia.
-
3Wymieszać cebulę z startą marchewką i pasternakiem oraz gotowanymi ziemniakami. Doprawić zmiażdżonym czarnym pieprzem. Całość rozłożyć w formie do zapiekania i włożyć do piekarnika na 15 minut.
-
4Wyjąć z piekarnika po 15 minutach i zrobić cztery wgłębienia łyżką w masie. Wbić jedno jajko do każdej studzienki. Posypać całość kostkami boczku a następnie włóżyć z powrotem do piekarnika na kolejne 10 minut. Jeśli jajka nie są jeszcze ścięte, przykryć naczynie żaroodporne folią aluminiową i włożyć do piekarnika na 2-5 minut.
-
5Wyjąć z piekarnika, posypać posiekaną natką pietruszki i podać na stół.