”Bubble and squeak” z sadzonymi jajkami i kostkami boczku

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
PORCJE
2-4 2-4
”Bubble and squeak” z sadzonymi jajkami i kostkami boczku
Główne SKŁADNIKI
  • Warzywa
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 masło
  • 1 biała cebula, pokrojona w pierścienie
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
  • 1 łyżka ziół
  • 1 łyżka curry w proszku
  • 1 łyżka wędzonej papryki
  • 150 g marchewki, startej
  • 150 g pasternaku
  • 400 g gotowanych, startych ziemniaków
  • 4 jajka
  • 150 g boczku, pokrojonego w kostkę
  • sól morska i pieprz czarny
  • Przygotowanie

  • 1
    Piekarnik rozgrzać do 220 °C (gaz: poziom 7, termoobieg 200 °C).
  • 2
    Na patelni rozgrzać olej i masło na średnim ogniu i smażyć cebulę przez 5 minut. Dodać czosnek i zioła razem ze szczyptą soli i gotować na słabym ogniu przez kolejne 2 minuty. Dodać przyprawy, gotować na słabym ogniu przez kolejną 1 minutę, a następnie zdjąć z ognia.
  • 3
    Wymieszać cebulę z startą marchewką i pasternakiem oraz gotowanymi ziemniakami. Doprawić zmiażdżonym czarnym pieprzem. Całość rozłożyć w formie do zapiekania i włożyć do piekarnika na 15 minut.
  • 4
    Wyjąć z piekarnika po 15 minutach i zrobić cztery wgłębienia łyżką w masie. Wbić jedno jajko do każdej studzienki. Posypać całość kostkami boczku a następnie włóżyć z powrotem do piekarnika na kolejne 10 minut. Jeśli jajka nie są jeszcze ścięte, przykryć naczynie żaroodporne folią aluminiową i włożyć do piekarnika na 2-5 minut.
  • 5
    Wyjąć z piekarnika, posypać posiekaną natką pietruszki i podać na stół.