- Mąka
Składniki
- 500 g mąki
- 300-400 ml letniej wody
- 20 g drożdży piekarskich lub 6 g drożdży suchych
- 1 łyżka soli
- 200 g mieszanych nasion (lnu, słonecznika, maku, sezamu)
-
Przygotowanie
-
1Za pomocą miksera połącz 150 g mieszanych nasion z mąką, a następnie dodaj wodę, sól i drożdże. Stopniowo dodawaj wodę, cały czas mieszając, Ugniataj aż do uzyskania miękkiego ciasta – w razie potrzeby dodaj nieco więcej wody.
-
2Umieść kulkę ciasta w misce, przykryj wilgotnym ręcznikiem i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość. Wyjmij z miski i połóż na powierzchni posypanej mąką, odwróć i uformuj ciasto w kulkę.
-
3Lekko nasmaruj olejem 24-centymetrową żeliwną brytfannę Le Creuset i umieść ciasto w środku. Posmaruj powierzchnię ciasta olejem i przykryj pozostałymi nasionami. Za pomocą ostrego noża wytnij x na górze.
-
4Przykryj ciasto pokrywką brytfanny i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C
-
5Zdejmij pokrywkę i umieść brytfannę w piekarniku i piecz przez 30 do 40 minut na złotobrązowy kolor. Odstaw chleb do ostygnięcia.
-
6Delektuj się chlebem z serem kozim, orzechami włoskimi, suszonymi morelami, daktylami i nasionami dyni.