- Mięso
Składniki
- 1 cały kurczak, pokrojony na 8 kawałków (piersi podzielone na dwie części)
- 750 ml wina musującego
- 1L bulionu z kurczaka, opcjonalnie
- 225 g obranej czerwonej cebuli
- 5 pasternaków pokrojonych w kostkę
- 115 g bekonu, w plasterkach
- 1 liść laurowy
- 3 gałązki świeżego tymianku
- 1 ½ łyżki posiekanego świeżego koperku
- 4 łyżki śmietany
- Sól i pieprz
-
Przygotowanie
-
1Umieść bekon w 26-centymetrowym garnku La Marmite na średnim palniku i podgrzej aż się przyrumienieni. Odcedź nadmiar tłuszczu i odłóż bekon.
-
2Osusz kurczaka i przypraw solą i pieprzem. Obsmaż kurczaka w dwóch partiach, najpierw skórą do dołu, a następnie odwróć i obsmaż drugą stronę. Wyjmij z garnka.
-
3Dodaj pasternaki i cebulę do brytfanny. Gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż zaczną nabierać brązowego koloru. Wlej wino musujące i podważ wszystkie przyrumienione kawałki od dna garnka. Dodaj 1L bulionu z kurczaka do wina musującego. Dodaj liść laurowy i tymianek i zagotuj.
-
4Wrzuć uda i nogi kurczaka do brytfanny. Przykryj i zmniejsz temperaturę. Gotuj przez 1 godzinę. Włóż kawałki piersi wraz z bekonem do brytfanny, przykryj i gotuj przez dodatkowe 40 minut.
-
5Wyjmij kawałki kurczaka z brytfanny i umieść je na ciepłym półmisku. Wyrzuć liść laurowy i łodygi tymianku. Doprowadź sos do wrzenia przez 2 lub 3 minuty, aby zmniejszyć jego ilość. Wyłącz grzanie i dolej śmietanę oraz połowę koperku. Dopraw solą i pieprzem.
-
6Nałóż łyżką warzywa i sos na kurczaka. Udekoruj pozostałym koperkiem.