Coq au Vin Mousseux

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS PRZYGOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
CZAS GOTOWANIA
Ponad 2 godziny Ponad 2 godziny
PORCJE
4-6 4-6
Coq au Vin Mousseux
„Mousseux” (wino musujące) to gwiazda tego klasycznego dania z kurczaka, wolno gotowanego do perfekcji w okrągłej brytfannie żeliwnej Le Creuset. Tworzy głęboki i satysfakcjonujący smak zarówno kurczaka, jak i sosu.
Główne SKŁADNIKI
  • Mięso
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 1 cały kurczak, pokrojony na 8 kawałków (piersi podzielone na dwie części)
  • 750 ml wina musującego
  • 1L bulionu z kurczaka, opcjonalnie
  • 225 g obranej czerwonej cebuli
  • 5 pasternaków pokrojonych w kostkę
  • 115 g bekonu, w plasterkach
  • 1 liść laurowy
  • 3 gałązki świeżego tymianku
  • 1 ½ łyżki posiekanego świeżego koperku
  • 4 łyżki śmietany
  • Sól i pieprz
  • Przygotowanie

  • 1
    Umieść bekon w 26-centymetrowym garnku La Marmite na średnim palniku i podgrzej aż się przyrumienieni. Odcedź nadmiar tłuszczu i odłóż bekon.
  • 2
    Osusz kurczaka i przypraw solą i pieprzem. Obsmaż kurczaka w dwóch partiach, najpierw skórą do dołu, a następnie odwróć i obsmaż drugą stronę. Wyjmij z garnka.
  • 3
    Dodaj pasternaki i cebulę do brytfanny. Gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż zaczną nabierać brązowego koloru. Wlej wino musujące i podważ wszystkie przyrumienione kawałki od dna garnka. Dodaj 1L bulionu z kurczaka do wina musującego. Dodaj liść laurowy i tymianek i zagotuj.
  • 4
    Wrzuć uda i nogi kurczaka do brytfanny. Przykryj i zmniejsz temperaturę. Gotuj przez 1 godzinę. Włóż kawałki piersi wraz z bekonem do brytfanny, przykryj i gotuj przez dodatkowe 40 minut.
  • 5
    Wyjmij kawałki kurczaka z brytfanny i umieść je na ciepłym półmisku. Wyrzuć liść laurowy i łodygi tymianku. Doprowadź sos do wrzenia przez 2 lub 3 minuty, aby zmniejszyć jego ilość. Wyłącz grzanie i dolej śmietanę oraz połowę koperku. Dopraw solą i pieprzem.
  • 6
    Nałóż łyżką warzywa i sos na kurczaka. Udekoruj pozostałym koperkiem.