Coq au Vin

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS PRZYGOTOWANIA
Ponad 2 godz. Ponad 2 godz.
CZAS GOTOWANIA
Do 2 godz. Do 2 godz.
PORCJE
6-8 6-8
Coq au Vin
Ten klasyczny kurczak po francusku, pełen głębokich, zróżnicowanych smaków, jest zwycięskim przepisem gdy próbujesz zrobić wrażenie na gościach.
Główne SKŁADNIKI
  • Mięso
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

MARYNATA
  • 1,5 litra czerwonego wina
  • 10 g świeżego tymianku
  • 2 liście laurowe
  • 6 pokrojonych w plasterki selerów
  • 4 marchewki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 2 obrane i pokrojone w kostkę cebule
  • 4 obrane ząbki czosnku
COQ AU VIN
  • 16 sztuk części kurczaka (8 ud, 8 pałek)
  • 200 g pancetty, pokrojonej (lub bekonu)
  • Oliwa z oliwek
  • 20 szt szalotki (obranych i przepołowionych)
  • Sól i pieprz do przyprawienia
  • 150 ml Wino Porto
  • 20 ml octu sherry
  • 150 ml brandy
  • 2 opakowania pieczarek
  • 1 litr bulionu wołowego
  • Przygotowanie

  • 1
  • 2
    Aby przygotować marynatę, umieść wszystkie składniki w rondlu na średnim ogniu i zredukuj płyn. Odstaw do ostygnięcia.
  • 3
    Umieść kurczaka i pancettę w misce i pokryj schłodzoną marynatą. Odstaw na noc. Upewnij się, że kurczak jest w całości zanurzony.
  • 4
    Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Wyjmij kurczaka i pancettę z marynaty, osusz ręcznikiem papierowym i dobrze przypraw. Odcedź marynatę i pozbądź się warzyw.
  • 5
    Podgrzej Owalną Brytfannę 31 cm z oliwą z oliwek i podsmaż pancettę na złoto. Odstaw na bok. Podgrzej kurczaka w tej samej brytfannie. Wyjmij z brytfanny i odłóż na bok. Karmelizuj cebulę do złotego koloru i dopraw solą i pieprzem w tym samym naczyniu.
  • 6
    Polej brytfannę, octem sherry i brandy. Po odparowaniu dodaj marynatę i zredukuj płyn do 1/3. Na patelni podsmaż grzyby i odstaw je na bok. Unikaj przepełniania naczynia grzybami, aby zapobiec ich parowaniu.
  • 7
    Dodaj cebulę do zredukowanej ilości płynu w brytfannie wraz z kurczakiem, pancettą i grzybami. Dodaj bulion do naczynia i duś na średnim ogniu. Umieść w piekarniku i piecz przez półtorej godziny pod przykrywką, aż kurczak zmięknie i mięso będzie odchodzić od kości.
  • 8
    Po upieczeniu kurczaka wyjmij jego kawałki z płynu. Umieść brytfannę na średnim ogniu i zredukuj aż do momentu zagęszczenia sosu. Przenieś kurczaka do sosu wraz z grzybami i posiekaną pietruszką. Pyszne podawane z kremowym purée ziemniaczanym.