- Warzywa
Składniki
- 500 g fasolki szparagowej
- 2-3 łyżki stołowe masła
- 1 pokrojona w drobną kostkę szalotka
- 2 drobno posiekane ząbki czosnku
- 1/8 łyżeczki papryki w płatkach
- 1 łyżka stołowa startego świeżego imbiru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego
- 3 łyżki stołowe prażonych na patelni płatków migdałowych
- 3 łyżki stołowe prażonych na patelni chipsów kokosowych
- opcjonalnie sól
-
Przygotowanie
-
1Fasolkę umyć, oczyścić i w razie potrzeby usunąć łyko. Fasolkę zblanszować przez ok. 4 min. w mocno wrzącej wodzie, następnie odlać na sito i ostudzić pod zimną wodą. Fasolkę należy odcedzić.
-
2W międzyczasie roztopić na dużej patelni połowę masła na niewielkim ogniu, dodać pokrojoną w kostkę szalotkę i poddusić przez 2-3 min. Dodać pokrojony w kostkę czosnek, imbir i kontynuować duszenie przez 1-2 minuty, po czym wyjąć składniki i odstawić.
-
3Następnie dodać na patelnię fasolkę, pozostałą część masła oraz sól. Mieszać przez ok. 5-7 minut we wrzącej wodzie aż do ugotowania. Dodać mieszankę z szalotek i czosnku, wymieszać, posypać prażonymi płatkami migdałowymi oraz chipsami kokosowymi i od razu podawać.