Grillowany stek z podpłomykami

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS PRZYGOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
PORCJE
4-6 4-6
Grillowany stek z podpłomykami
Idealnie rumiany stek z masłem dla nadania wyraźnego smaku umami. Podawaj z domowymi grillowanymi podpłomykami.
Główne SKŁADNIKI
  • Mięso
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

Masło do Shawarmy
  • 12,5g mielonego kminu
  • 12,5g wędzonej papryki
  • 12,5g kurkumy
  • 250g masła w temperaturze pokojowej
  • 12,5g mielonego cynamonu 12,5 ml mielonego imbiru
  • 12,5g mielonego chilli
  • 1 cytryna (starta skórka)
  • 5g soli morskiej
  • 5g zmielonego czarnego pieprzu
PODPŁOMYKI
  • 240g mąki z dodatkiem proszku do pieczenia
  • 375 ml tłustej śmietany
  • 5g soli
STEK
  • 4 steki z polędwicy wołowej
  • Oliwa z oliwek do smarowania steków
  • Sól morska, do smaku
  • Przygotowanie

  • 1
    Aby przygotować masło, podgrzej nieprzywierającą patelnię Le Creuset na małym ogniu i podsmaż kmin, paprykę oraz kurkumę aż nabiorą aromatu. Natychmiast zdejmij przyprawy z kuchenki i przesyp je do miski, aby się nie przypaliły. Umieść ciepłe masło w misce, a następnie dodaj pozostałe składniki i podgrzane przyprawy. Dobrze wymieszaj szpatułką, aż masło stanie się kremowe i jednolite.
  • 2
    Aby przygotować podpłomyki, umieść wszystkie składniki w dużej misce i mieszaj, aż powstanie nieco lepkie ciasto. Podziel ciasto na 8 kulek, jeśli chcesz uzyskać nieco większe placki. Obficie obsyp mąką powierzchnię roboczą i rozwałkuj każdą kulkę ciasta na placki o grubości około 4 mm. Rozgrzej prostokątną żeliwną patelnię grillową Le Creuset na średnim ogniu. Skrop podpłomyki oliwą z oliwek i podpiekaj z każdej strony przez 2-4 minuty, aż placek będzie złocisty i spuchnie. Każdy podpłomyk posmaruj grubą warstwą masła.
  • 3
    Porada: Te podpłomyki są bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu Ciasto można również przygotować poprzedniego wieczoru i schować do lodówki, aby było gotowe na następny dzień. Wystarczy doprowadzić je do temperatury pokojowej, rozwałkować i piec. Przyprawy, takie jak wędzona papryka, kminek i kolendra, możesz też dodać do ciasta na podpłomyki.
  • 4
    Aby przygotować steki, skrop je oliwą z oliwek i rozsmaruj ją. Następnie dopraw mięso solą. Za pomocą szczypiec ze stali nierdzewnej połóż steki tłustą stroną do dołu na gorącym grillu i pozwól, aby tłuszcz doprowadził do uzyskania złocistej i chrupiącej konsystencji. Stopień wysmażenia steków zależy od Twoich preferencji. Zdejmij z patelni i daj im trochę ostygnąć. Podawaj z podpłomykami i sałatką.
  • 5
    Porada: Wyjmij steki z lodówki na 30 minut przed pieczeniem, aby osiągnęły temperaturę pokojową. Osusz stek na papierowym ręczniku kuchennym.