Grillowany stek z podpłomykami
TRUDNOŚĆ
Średni
Średni
CZAS PRZYGOTOWANIA
Poniżej 1 godziny
Poniżej 1 godziny
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny
Poniżej 1 godziny
PORCJE
4-6
4-6
- USUŃ DO KSIĄŻKI KUCHARSKIEJ
- UDOSTĘPNIJ
- DRUKUJ
- USUŃ DO KSIĄŻKI KUCHARSKIEJ
- UDOSTĘPNIJ
- DRUKUJ
Idealnie rumiany stek z masłem dla nadania wyraźnego smaku umami. Podawaj z domowymi grillowanymi podpłomykami.
Główne SKŁADNIKI
- Mięso
Składniki
Przygotowanie
Składniki
Masło do Shawarmy
- 12,5g mielonego kminu
- 12,5g wędzonej papryki
- 12,5g kurkumy
- 250g masła w temperaturze pokojowej
- 12,5g mielonego cynamonu 12,5 ml mielonego imbiru
- 12,5g mielonego chilli
- 1 cytryna (starta skórka)
- 5g soli morskiej
- 5g zmielonego czarnego pieprzu
PODPŁOMYKI
- 240g mąki z dodatkiem proszku do pieczenia
- 375 ml tłustej śmietany
- 5g soli
STEK
- 4 steki z polędwicy wołowej
- Oliwa z oliwek do smarowania steków
- Sól morska, do smaku
-
Przygotowanie
-
1Aby przygotować masło, podgrzej nieprzywierającą patelnię Le Creuset na małym ogniu i podsmaż kmin, paprykę oraz kurkumę aż nabiorą aromatu. Natychmiast zdejmij przyprawy z kuchenki i przesyp je do miski, aby się nie przypaliły. Umieść ciepłe masło w misce, a następnie dodaj pozostałe składniki i podgrzane przyprawy. Dobrze wymieszaj szpatułką, aż masło stanie się kremowe i jednolite.
-
2Aby przygotować podpłomyki, umieść wszystkie składniki w dużej misce i mieszaj, aż powstanie nieco lepkie ciasto. Podziel ciasto na 8 kulek, jeśli chcesz uzyskać nieco większe placki. Obficie obsyp mąką powierzchnię roboczą i rozwałkuj każdą kulkę ciasta na placki o grubości około 4 mm. Rozgrzej prostokątną żeliwną patelnię grillową Le Creuset na średnim ogniu. Skrop podpłomyki oliwą z oliwek i podpiekaj z każdej strony przez 2-4 minuty, aż placek będzie złocisty i spuchnie. Każdy podpłomyk posmaruj grubą warstwą masła.
-
3Porada: Te podpłomyki są bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu Ciasto można również przygotować poprzedniego wieczoru i schować do lodówki, aby było gotowe na następny dzień. Wystarczy doprowadzić je do temperatury pokojowej, rozwałkować i piec. Przyprawy, takie jak wędzona papryka, kminek i kolendra, możesz też dodać do ciasta na podpłomyki.
-
4Aby przygotować steki, skrop je oliwą z oliwek i rozsmaruj ją. Następnie dopraw mięso solą. Za pomocą szczypiec ze stali nierdzewnej połóż steki tłustą stroną do dołu na gorącym grillu i pozwól, aby tłuszcz doprowadził do uzyskania złocistej i chrupiącej konsystencji. Stopień wysmażenia steków zależy od Twoich preferencji. Zdejmij z patelni i daj im trochę ostygnąć. Podawaj z podpłomykami i sałatką.
-
5Porada: Wyjmij steki z lodówki na 30 minut przed pieczeniem, aby osiągnęły temperaturę pokojową. Osusz stek na papierowym ręczniku kuchennym.
Idealne akcesoria
PRZEPIS
Kukurydza z Pico de Gallo
Łącząc słodkie i pikantne smaki, ta grillowana kukurydza z intensywną salsą są idealnym dodatkiem do letniego menu.
UŻYWAMY
Kwadratowa Patelnia Grillowa z Dwoma Uchwytami Żeliwo
PRZEPIS
Łosoś z miętowym dressingiem
Ten maślany łosoś ze świeżym jogurtem miętowym to przepyszna alternatywa dla czerwonego mięsa, którą można delektować się na obiad lub kolację.
UŻYWAMY
Prostokątna Płyta Grillowa Rowkowana Aluminium Nieprzywierające
PRZEPIS
Meksykański Mule z rozmarynem i miodem
Aromatyczny i słodki – ten inspirowany meksykańską kuchnią drink z rozmarynowym miodem jest idealnie orzeźwiający na lato.