Łosoś z miętowym dressingiem
TRUDNOŚĆ
Średni
Średni
CZAS PRZYGOTOWANIA
Poniżej 30 min.
Poniżej 30 min.
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 30 min.
Poniżej 30 min.
PORCJE
2-4
2-4
- USUŃ DO KSIĄŻKI KUCHARSKIEJ
- UDOSTĘPNIJ
- DRUKUJ
- USUŃ DO KSIĄŻKI KUCHARSKIEJ
- UDOSTĘPNIJ
- DRUKUJ
Ten maślany łosoś ze świeżym jogurtem miętowym to przepyszna alternatywa dla czerwonego mięsa, którą można delektować się na obiad lub kolację.
Główne SKŁADNIKI
- Ryby i owoce morza
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie
Składniki
PRZYPRAWA CHIPOTLE
- 12,5g płatków chili
- 12,5g suszonego oregano
- 12,5g mielonego kminu
- 5g soli
- 5g pieprzu cayenne
ŁOSOŚ
- 800 g świeżych filetów z łososia (4 filety)
- Oliwa z oliwek, do smarowania łososia
- Sól do smaku
DRESSING Z KOLENDRY I MIĘTY
- 30g mięty
- 30g kolendry
- 250ml tłustej śmietany
- Sok z połowy limonki
- Sól morska do smaku
PODANIE
- 200 g żółtych pomidorów
- Grillowane limonki
-
Przygotowanie
-
1Aby zrobić przyprawę chipotle, dobrze wymieszaj ze sobą wszystkie przyprawy. Przechowuj w szczelnym pojemniku.
-
2Podgrzej wzmocnioną, nieprzywierającą prostokątną płytę grillową Le Creuset z odrobiną oliwy z oliwek i poczekaj, aż osiągnie ona średnią/wysoką temperaturę. Przypraw filety z łososia solą morską i skrop oliwą z oliwek. Połóż każdy filet skórą do dołu i smaż, aż skóra odejdzie od naczynia (około 5 minut). Skóra powinna być chrupiąca i złocista.
-
3Zdejmij płytę z kuchenki i odwróć filety z łososia. Pozwól im się smażyć na rozgrzanym naczyniu. Dodaj odrobinę przyprawy chipotle i jeszcze raz posmaruj oliwą z oliwek. Smaż przez ok. 3 minuty. Zdejmij filety z płyty. Podaj je z grillowanymi limonkami, świeżymi żółtymi pomidorami i dressingiem z kolendry i mięty.
-
4Ostatni krok przepisu: Aby zrobić dressing, wymieszaj wszystkie składniki i dopraw do smaku sokiem z limonki, wedle smaku.
Idealne akcesoria
Flere af vores yndlingsopskrifter
Find alt fra klassiske retter, smukke kager og eksotiske specialiteter.
PRZEPIS
Kukurydza z Pico de Gallo
Łącząc słodkie i pikantne smaki, ta grillowana kukurydza z intensywną salsą są idealnym dodatkiem do letniego menu.
UŻYWAMY
Kwadratowa Patelnia Grillowa z Dwoma Uchwytami Żeliwo
PRZEPIS
Grillowany stek z podpłomykami
Idealnie rumiany stek z masłem dla nadania wyraźnego smaku umami. Podawaj z domowymi grillowanymi podpłomykami.
UŻYWAMY
Prostokątna Płyta Grillowa Żeliwo
PRZEPIS
Meksykański Mule z rozmarynem i miodem
Aromatyczny i słodki – ten inspirowany meksykańską kuchnią drink z rozmarynowym miodem jest idealnie orzeźwiający na lato.