Łosoś z miętowym dressingiem

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS PRZYGOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
PORCJE
2-4 2-4
Łosoś z miętowym dressingiem
Ten maślany łosoś ze świeżym jogurtem miętowym to przepyszna alternatywa dla czerwonego mięsa, którą można delektować się na obiad lub kolację.
Główne SKŁADNIKI
  • Ryby i owoce morza
Składniki
Przygotowanie

Składniki

PRZYPRAWA CHIPOTLE
  • 12,5g płatków chili
  • 12,5g suszonego oregano
  • 12,5g mielonego kminu
  • 5g soli
  • 5g pieprzu cayenne
ŁOSOŚ
  • 800 g świeżych filetów z łososia (4 filety)
  • Oliwa z oliwek, do smarowania łososia
  • Sól do smaku
DRESSING Z KOLENDRY I MIĘTY
  • 30g mięty
  • 30g kolendry
  • 250ml tłustej śmietany
  • Sok z połowy limonki
  • Sól morska do smaku
PODANIE
  • 200 g żółtych pomidorów
  • Grillowane limonki
  • Przygotowanie

  • 1
    Aby zrobić przyprawę chipotle, dobrze wymieszaj ze sobą wszystkie przyprawy. Przechowuj w szczelnym pojemniku.
  • 2
    Podgrzej wzmocnioną, nieprzywierającą prostokątną płytę grillową Le Creuset z odrobiną oliwy z oliwek i poczekaj, aż osiągnie ona średnią/wysoką temperaturę. Przypraw filety z łososia solą morską i skrop oliwą z oliwek. Połóż każdy filet skórą do dołu i smaż, aż skóra odejdzie od naczynia (około 5 minut). Skóra powinna być chrupiąca i złocista.
  • 3
    Zdejmij płytę z kuchenki i odwróć filety z łososia. Pozwól im się smażyć na rozgrzanym naczyniu. Dodaj odrobinę przyprawy chipotle i jeszcze raz posmaruj oliwą z oliwek. Smaż przez ok. 3 minuty. Zdejmij filety z płyty. Podaj je z grillowanymi limonkami, świeżymi żółtymi pomidorami i dressingiem z kolendry i mięty.
  • 4
    Ostatni krok przepisu: Aby zrobić dressing, wymieszaj wszystkie składniki i dopraw do smaku sokiem z limonki, wedle smaku.