Kukurydza z Pico de Gallo
TRUDNOŚĆ
Łatwy
Łatwy
CZAS PRZYGOTOWANIA
Poniżej 1 godziny
Poniżej 1 godziny
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 30 min.
Poniżej 30 min.
PORCJE
2-4
2-4
- USUŃ DO KSIĄŻKI KUCHARSKIEJ
- UDOSTĘPNIJ
- DRUKUJ
- USUŃ DO KSIĄŻKI KUCHARSKIEJ
- UDOSTĘPNIJ
- DRUKUJ
Łącząc słodkie i pikantne smaki, ta grillowana kukurydza z intensywną salsą są idealnym dodatkiem do letniego menu.
Główne SKŁADNIKI
- Warzywa
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie
Składniki
GORĄCE MASŁO LIMONKOWO-MIODOWE
- 250 g masła w temperaturze pokojowej
- 50 ml miodu
- Sól Maldon, do smaku
- Skórka z 2 limonek
KUKURYDZA
- 4 kolby kukurydzy
PICO DE GALLO
- ½ cebuli, obranej i drobno posiekanej
- 1 papryczka jalapeno lub serrano, drobno posiekana, bez nasion
- 1⁄4 szklanki soku z limonki
- 15g kolendry, drobno posiekanej
- 350g czerwonych pomidorów koktajlowych, drobno posiekanych, bez nasion
- Sól morska, do smaku
PODANIE
- Kwaśna śmietana
-
Przygotowanie
-
1Umieść miękkie masło w średniej misce. Umieść miód w osobnej misce, podgrzej w mikrofalówce przez 1 minutę, dodaj sól i wymieszaj. Zostaw do lekkiego ostygnięcia – mieszanina powinna być ciekła i rzadka. Dodaj skórkę limonki do masła wraz z ciepłym miodem i wymieszaj szpatułką do uzyskania gładkiej konsystencji
-
2Przetnij bardzo ostrym nożem każdą kukurydzę wzdłuż środka, następnie na pół, a potem na ćwiartki, od końcówki do końcówki. Blanszuj kukurydzę przez 3 minuty lub do uzyskania jasnożółtego koloru. Wyjmij z garnka i odsącz.
-
3Tuż przed podaniem podgrzej kwadratową patelnię grillową Le Creuset Signature na dużym ogniu. Po rozgrzaniu patelni umieść na niej kukurydzę, smaruj ją gorącym miodem i masłem z limonką podczas gdy się podpieka Podawaj na ciepło z pico de galo i kwaśną śmietaną.
Idealne akcesoria
PRZEPIS
Łosoś z miętowym dressingiem
Ten maślany łosoś ze świeżym jogurtem miętowym to przepyszna alternatywa dla czerwonego mięsa, którą można delektować się na obiad lub kolację.
UŻYWAMY
Prostokątna Płyta Grillowa Rowkowana Aluminium Nieprzywierające
PRZEPIS
Grillowany stek z podpłomykami
Idealnie rumiany stek z masłem dla nadania wyraźnego smaku umami. Podawaj z domowymi grillowanymi podpłomykami.
UŻYWAMY
Prostokątna Płyta Grillowa Żeliwo
PRZEPIS
Meksykański Mule z rozmarynem i miodem
Aromatyczny i słodki – ten inspirowany meksykańską kuchnią drink z rozmarynowym miodem jest idealnie orzeźwiający na lato.