Jak czyścić produkty ze stali nierdzewnej

Niezależnie od tego, czy nasza stal nierdzewna jest podstawą Twojej kolekcji naczyń kuchennych, czy też masz kilka sprawdzonych modeli, koniecznie przeczytaj ten przewodnik poświęcony czyszczeniu. Opierając się na ustaleniach naszych ekspertów’, oto najlepsze techniki czyszczenia stali nierdzewnej, zachowania jej połysku i utrzymania świetnego wyglądu podczas codziennego użytkowania.

 

Czyszczenie stali nierdzewnej w czterech prostych krokach

Chociaż nasze naczynia ze stali nierdzewnej można myć w zmywarce – dla uzyskania doskonałych rezultatów zalecamy mycie ręczne. Wykonaj poniższe czynności, aby Twoje garnki, patelnie i inne niezbędne przedmioty ze stali nierdzewnej pozostały czyste i lśniły jak nowe.

Image without a name

Pozostaw naczynie do ostygnięcia

Przed przystąpieniem do czyszczenia należy odczekać, aż naczynie ostygnie do temperatury pokojowej. Nigdy nie zanurzać gorącej patelni bezpośrednio w zimnej wodzie. Gdy naczynie ostygnie, usuń pozostałości tak szybko, jak to możliwe. Jeśli naczynie zostanie pozostawione na dłuższy czas, jego doczyszczenie będzie trudniejsze i będzie mogło uszkodzić powierzchnię.  

Image without a name

Delikatnie szoruj, korzystając z gorącej wody z płynem do mycia naczyń 

Delikatnie wyszoruj wszystkie pozostałości w gorącej wodzie z płynem do mycia naczyń za pomocą miękkiego nylonowego pada, szczotki lub gąbki. Do naczyń z powłoką nieprzywierającą należy używać nieprzywierających nakładek czyszczących. Jeśli patelnia jest niepowlekana, można użyć dowolnego delikatnego środka czyszczącego.

Image without a name

W razie potrzeby namocz ponownie 

Jeżeli do naczynia przykleiły się resztki jedzenia, których nie udało się usunąć w kroku 2, napełnij brytfannę lub garnek ciepłą wodą z płynem do mycia naczyń lub sodą oczyszczoną i wodą. Pozostaw do namoczenia. Możesz również postawić patelnię z powrotem na kuchence i przez 10–15 minut gotować wodę. Gdy resztki jedzenia zmiękną, powtórz krok 2.  

Image without a name

Wypłucz i natychmiast wysusz

Po wyczyszczeniu natychmiast wypłucz i wysusz, aby zapobiec powstawaniu zacieków. Jeśli zauważysz zacieki, przetrzyj je sokiem z cytryny lub octem. W ten sposób się ich pozbędziesz i przywrócisz naczyniom połysk. 

 

Aby dowiedzieć się więcej na temat pielęgnacji i użytkowania naczyń kuchennych ze stali nierdzewnej, kliknij poniżej.

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
 

FAQ


#1. Jakiego domowego środka czyszczącego mogę użyć do czyszczenia naczyń kuchennych ze stali nierdzewnej?  


Do czyszczenia naczyń ze stali nierdzewnej najlepsze są delikatne środki czyszczące. Możesz też wzbogacić swoje środki czyszczące o podstawowe produkty, takie jak soda oczyszczona, ocet i sok z cytryny. Można ich używać do usuwania trudnych plam, kamienia i innych zabrudzeń.


2. Jak przywrócić blask naczyniom ze stali nierdzewnej?


Aby przywrócić blask, nałóż na powierzchnię naczynia ze stali nierdzewnej roztwór wody i sody oczyszczonej. Metoda ta eliminuje efekt tęczy i może być stosowana często bez wpływu na wydajność naczynia i smak potraw. Aby usunąć zacieki z twardej wody, należy zmieszać ocet z wodą i doprowadzić do wrzenia, a następnie zdjąć z ognia i pozostawić do namoczenia. W przypadku naczyń kuchennych ze stali nierdzewnej należy unikać przegrzewania i stosowania detergentów o właściwościach ściernych.


3. Jaki jest najlepszy sposób na czyszczenie naczyń ze stali nierdzewnej?  


Kluczem do łatwego czyszczenia jest deglasowanie. Metoda ta polega na dodawaniu do gorącej patelni cieczy, dzięki czemu kawałki przyklejonego jedzenia zostają uwolnione i rozpuszczone. Tym samym tworzy się bogaty i pyszny sos. W przypadku naczyń ze stali nierdzewnej najlepszym rozwiązaniem jest delikatne czyszczenie. Chociaż stal nierdzewną można myć w zmywarce, nic nie zastąpi ręcznego mycia po każdym użyciu, co zapewni optymalną wydajność i trwałość. Użyj do tego celu miękkiej, niemetalowej lub nieprzywierającej gąbki i wyczyść patelnię ciepłą wodą i łagodnym płynem do mycia naczyń. Nie używaj metalowych zmywaków ani ściernych środków czyszczących, które mogą porysować powierzchnię. 


 

Najlepsze akcesoria do naczyń ze stali nierdzewnej

Jeśli posiadasz naczynia kuchenne ze stali nierdzewnej i pragniesz utrzymać je w jak najlepszym stanie, potrzebujesz naszych akcesoriów takich jak przekładki ochronne i podkładki pod garnek.

Image without a name

Przekładka ochronna do patelni

Nasze wytrzymałe filcowe przekładki ochronne do patelni zapewniają miękką, amortyzowaną warstwę pomiędzy ułożonymi na sobie garnkami i patelniami. 

Image without a name

Zestaw akcesoriów

Zachęcamy do korzystania z naszych silikonowych akcesoriów, ponieważ pomagają one chronić powierzchnię brytfanny. Ten zestaw mieści się w stylowym pojemniku z kamionki.