- Czekolada
Składniki
- 500 g mąki tortowej
- 30 ml proszku do pieczenia
- 65 g drobnego cukru
- 5 g soli
- 6 dużych jaj kur z wolnego wybiegu, oddzielonych
- 500 ml mleka
- 5 ml aromatu waniliowego
- 100 ml roztopionego masła
- 85 g deserowych płatków czekoladowych
- 85 g płatków czekoladowych z karmelem
- 85 g płatków z białej czekolady
-
Przygotowanie
-
1Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C/160°C (piekarnik z termoobiegiem), stopień 4 (piekarnik gazowy).
-
2Nasmaruj tłuszczem dużą prostokątną formę do pieczenia Le Creuset (33 x 26 cm).
-
3Przesiej mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól.
-
4W dużej misce ubij jajka, mleko i wanilię.
-
5Zrób w środku suchych składników wgłębienie i wlej płynne składniki.
-
6Delikatnie wymieszaj, aby otrzymać gładkie ciasto naleśnikowe, ale uważaj, aby nie przesadzić.
-
7Ubij białka jajek na sztywno i wymieszaj z ciastem. Na koniec wsyp płatki czekoladowe i wymieszaj.
-
8Wlej masę do wysmarowanej tłuszczem formy i piecz przez 45–50 minut lub do momentu, kiedy po jej nakłuciu wykałaczką patyczek będzie suchy.
-
9Podawaj na gorąco z roztopionymi piankami, roztopioną czekoladą i lodami waniliowymi.