Risotto z ziarnami słonecznika i pesto

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS PRZYGOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
PORCJE
4-6 4-6
Risotto z ziarnami słonecznika i pesto
To risotto to świetny wybór na letni uroczysty obiad! Pełni rolę wspaniałej przystawki i dobrze sprawdza się w mniejszych porcjach ze względu na swoją kremową oraz pożywną formę.
Główne SKŁADNIKI
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ryż i Kasza
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 500 g surowych ziaren słonecznika
  • 125 ml śmietany
  • 60 g świeżo startego sera parmezan plus odrobina do podania
  • 1⁄2 dużej cebuli, drobno posiekanej
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 500 ml wywaru drobiowego
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • Sól morska i świeżo mielony czarny pieprz, do smaku
  • Szparagi, blanszowane do podania
Pesto ze szpinaku:
  • 100 g młodego szpinaku, umytego
  • 1 ząbek czosnku
  • Sok i skórka z 1 cytryny
  • 2 łyżki prażonych ziaren
  • 50 g sera parmezan, startego
  • 45 ml oliwy z oliwek
  • Sól morska i świeżo mielony czarny pieprz, do smaku
  • Chipsy z parmezanu, do podania
  • Przygotowanie

  • 1
    Aby przygotować pesto, włóż wszystkie składniki do blendera i miksuj, aż się zblendują, ale nadal będą miały lekką konsystencję, a potem dopraw. Przełóż pesto do pojemnika i skrop oliwą z oliwek, aby zachowało zielony kolor. Schładzaj do czasu spożycia — w lodówce wytrzyma 3–5 dni.
  • 2
    Do średniej wielkości brytfanny wsyp ziarna słonecznika, zalej wodą, przykryj pokrywką i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i gotuj na półtwardo, ok. 45–55 minut. Odcedź ziarna przez sito do dużej miski, zachowując wodę z gotowania.
  • 3
    Dodaj 1 szklankę wody z gotowania i 1 szklankę ziaren do blendera; zachowaj pozostałe ziarna i wylej pozostałą wodę. Dodaj śmietanę oraz ser parmezan i blenduj, aż masa będzie bardzo gładka.
  • 4
    Podgrzej oliwę w garnku profesjonalnym Gourmet Le Creuset 26 cm na średnim ogniu. Dodaj cebulę oraz czosnek i smaż, co jakiś czas mieszając, aż czosnek uwolni aromat, a cebula się zeszkli. Dodaj zachowane ziarna słonecznika i smaż, aż się uprażą (około 1 minuty). Dodaj wywar i gotuj na średnim ogniu, aż płyn prawie całkowicie się zredukuje, a ziarna będą miękkie, około 15–20 minut.
  • 5
    Gdy ziarna będą miękkie, dodaj mieszaninę zblendowanych ziaren oraz śmietany do risotto i mieszaj, aż zgęstnieje. Dopraw do smaku i podawaj z blanszowanymi szparagami, odrobiną sera parmezan i pesto ze szpinaku.