Rozmowa z: Anna Jones

Image without a name
 

Zainspirowana naturalną zielenią nowego koloru Bamboo firmy Le Creuset, wegetariańska szefowa kuchni i autorka książek o jedzeniu Anna Jones stworzyła pysznie proste przepisy, które „ożywią” Twój talerz świeżymi, sezonowymi składnikami.

poznaj bambusowe przybory do gotowania

Wegetariańska szefowa kuchni i autorka książek o jedzeniu, Anna Jones, mówi: „Wykorzystanie świeżych, sezonowych produktów na talerzu to szansa na nawiązanie kontaktu z naturą i umiejscowienie balansu w centrum swojej kuchni”.

Anna Jones jest określana jako „przedstawicielka nowoczesnej kuchni wegetariańskiej”, a jej książki kucharskie, felietony i przepisy są wychwalane przez wielbicieli jej pysznego roślinnego jedzenia. Tutaj Anna dzieli się sezonowymi potrawami, które smakują niesamowicie i są dobre dla nas i dla naszej planety. Ale najpierw opowiada nam o swojej kulinarnej drodze do zostania kucharzem, którym jest dzisiaj.

Zaczęłaś stosować dietę roślinną 12 lat temu. Co zainspirowało tę zmianę?

Pracowałam wtedy z Jamie Oliverem w jego kuchni testowej. To była fantastyczna przygoda, ale dużo gotowałam, dużo jadłam i stałam się nieco znudzona jedzeniem, które zawsze mnie najbardziej ekscytowało! Musiałam „zresetować” swoje podniebienie i ciało, więc zdecydowałam się na dietę wegetariańską na kilka tygodni. Kiedy przestałam opierać swoje posiłki na mięsie i rybach, odkryłam, że gotuję w bardziej interesujący sposób i już nigdy nie wróciłam do tego, co było.

Czy zmieniło to Twoją świadomość żywieniową?

Jako szef kuchni zawsze koncentrowałam się na składnikach sezonowych, ale wystarczy pomyśleć, jaka żywność jest nieodłącznie związana z danymi okresami w roku, aby wiedzieć, jakie produkty najlepiej jeść w określonych miesiącach. Wiosną w sklepach pojawią się szparagi, groch i bób, a zimą – kabaczki, warzywa korzeniowe i kapustne.
Uważam, że należy być aktywnym konsumentem, więc rozmawiam z właścicielami warzywniaków i osobami odpowiedzialnymi za zaopatrywanie supermarketów w warzywa; sprawdzam etykiety, aby dowiedzieć się, gdzie żywność jest uprawiana; i staram się kupować produkty organiczne lub biodynamiczne, jeśli to możliwe. Ostatni rok sprawił, że wszyscy jesteśmy bardziej świadomi tego, w jaki sposób owoce i warzywa, które jemy, trafiają z pola na nasz talerz, i myślę, że doceniamy jedzenie za życiodajną moc.

Czy masz swój charakterystyczny styl gotowania?

Moje jedzenie jest zawsze żywe i kolorowe – myślę, że wynika to z mojej wcześniejszej kariery w stylizacji żywności. Nie boję się też mieszać pomysłów i kuchni. Myślę, że to dlatego, że moja mama nie jest fantastyczną kucharką, więc nie uczyłam się od niej. Rozwinęłam swój styl, czerpiąc pomysły od różnych szefów kuchni, moich przyjaciół i z krajów, do których podróżowałam. Wszystkie te wpływy wplotłam w moje jedzenie. Jeśli istnieje jakiś motyw przewodni moich przepisów, to jest nim po prostu próba uczynienia wegetariańskiego jedzenia tak radosnym, pysznym i łączącym, jak to tylko możliwe.
Image without a name

W jaki sposób stworzyłaś te przepisy dla Le Creuset?

Chciałam wymyślić dania z lokalnych składników, aby uwzględniały sezonowość i balans, a następnie podkreślić je przyprawami i ziołami. Bardzo ważna była też prostota i łatwość. Zupa z zielonym groszkiem i kokosem, na przykład, to mój pomysł na obiad z prostych składników, który jest gotowy w 10 minut i smakuje doskonale.
Myślałam też o tym, co sprawdziłoby się w patelniach Le Creuset. W domu uwielbiam przenosić moje naczynia Le Creuset prosto z piekarnika na stół – w ten sposób podaję obiad co najmniej trzy razy w tygodniu. Kushari pomidorowo-cynamonowe świetnie wygląda na patelni. Gotowanie w płytkiej brytfannie o średnicy 30 cm zapewnia dużo przestrzeni na górze i na dole, dzięki czemu ryż robi się lekko chrupki na wierzchu i na spodzie, a puszysty w środku.
Kalafior w panierce z masłem szafranowym to sprytne małe danie. To naprawdę dobry przykład pieczenia na patelni, czyli czegoś, na czym szefowie kuchni bazują cały czas, ale my nie robimy tego zbyt często w domu. Zaczynamy przygotowywanie na kuchence, dzięki czemu uzyskujemy cały kolor i karmelizację na patelni, a następnie kończymy w piekarniku i podajemy z orzeszkami piniowymi i pysznym masłem szafranowym. Uwielbiam ciepło i wyjątkowy smak, jaki szafran wnosi do dania.

Czy używasz w swojej kuchni dziko rosnących składników?

Przywrócenie naturalnych składników na talerzu to naprawdę fajne podejście do jedzenia, ponieważ utraciliśmy związek z naturą. Są takie okresy w roku, kiedy naprawdę łatwo jest zdobyć dziko rosnące składniki – śliwę tarninę, jeżyny, dziki czosnek, kwiat czarnego bzu... Nawet jeśli nie jesteś ogrodnikiem ani hodowcą, możliwość zebrania czegoś, ugotowania tego i wyłożenia na talerzu jest czymś wspaniałym.

Jakie są Twoje trzy najważniejsze wskazówki, jak być bardziej zrównoważonym w kuchni?

1. Wypełnij swój talerz roślinami. Panuje powszechna zgoda co do tego, że najlepszą rzeczą, jaką możemy zrobić dla naszej planety, jest oparcie naszej diety na lokalnych, sezonowych owocach i warzywach.
2. Zmniejsz ilość odpadów. Drugą najskuteczniejszą rzeczą, jaką możemy zrobić, jest niemarnowanie kupowanej żywności. Zanim pójdziesz do sklepu, sprawdź, co masz jeszcze do wykorzystania. Zamieniaj w przepisach składniki podobne do siebie – na przykład słodkie ziemniaki na ziemniaki – i wykorzystuj to, co masz, zanim kupisz więcej.
3. Pomyśl o energii, którą zużywasz podczas gotowania. Gotowanie w jednym garnku lub na jednej patelni jest bardziej efektywne pod względem zużycia energii i pozwoli Ci zaoszczędzić pieniądze.
Image without a name

Jakie jest Twoje ulubione warzywo i dlaczego?

To naprawdę zależy od pory roku. Wiosną uwielbiam groszek w strąkach. Z kolei latem – dojrzałe pomidory (wiem, że w zasadzie są owocem). Jesienią jestem wielką fanką kabaczków. A zimą stawiam na jarmuż.

Co sądzisz o nowym kolorze Bamboo firmy Le Creuset?

Jest naprawdę radosny i świetnie pasuje do zieleni jedzenia. W mojej poprzedniej pracy jako stylistka jedzenia często łączyłam jedzenie z zielenią, ponieważ świetnie się komponują. W wegetariańskim jedzeniu jest mnóstwo zieleni, a kolor Bamboo świetnie współgra z groszkiem, miętą, bobem i wszystkimi innymi warzywami w żywym zielonym kolorze. Ale równie dobrze wyglądałby na tle ciemnej zieleni jarmużu i kapusty.
Przeczytaj Rozmowę O Kolorach

Jak styl dobrałabyś do naczyń w kolorze Bamboo w swojej kuchni?

Tak naprawdę myślę, że świeżość odcienia Bamboo sprawdzi się w praktycznie każdym wnętrzu. To naprawdę naturalna zieleń, a kiedy myślisz o ogrodzie pełnym kwiatów, zieleń jest tłem dla każdego koloru pod słońcem.
Moja kuchnia w domu jest dość neutralna, z akcentami bieli, marmuru i mosiądzu. Wszędzie mam mnóstwo roślin, a naczynia Le Creuset w kolorze Bamboo wyglądałyby niesamowicie obok nich, wprowadzając jeszcze większe poczucie bujnej zieleni. Ale Bamboo to genialny, uniwersalny kolor, który pasuje do większości przestrzeni.
poznaj asortyment

Jaki jest Twój ulubiony produkt Le Creuset i dlaczego?

Mam dwa naczynia Le Creuset, których używam cały czas. Brytfanna o średnicy 28 cm, której używam do smażenia, do przygotowywania dań z ryżu, takich jak kushari, oraz do zapiekania i robienia kruchych ciast – to naprawdę uniwersalne naczynie. Drugie to mój ogromny, klasyczny, okrągły garnek. Od zawsze używam go do gotowania większych porcji – jest niezawodny i solidny. Raz w tygodniu gotuję w nim dużą porcję czegoś – wiosną i latem na przykład jest to cytrynowy dhal, a zimą – ribollita. Traktuję go jak przyjaciela.
kup garnki

Przepyszne Przepisy