Rozmowa z: Anna Jones
Zainspirowana naturalną zielenią nowego koloru Bamboo firmy Le Creuset, wegetariańska szefowa kuchni i autorka książek o jedzeniu Anna Jones stworzyła pysznie proste przepisy, które „ożywią” Twój talerz świeżymi, sezonowymi składnikami.
poznaj bambusowe przybory do gotowaniaWegetariańska szefowa kuchni i autorka książek o jedzeniu, Anna Jones, mówi: „Wykorzystanie świeżych, sezonowych produktów na talerzu to szansa na nawiązanie kontaktu z naturą i umiejscowienie balansu w centrum swojej kuchni”.
Anna Jones jest określana jako „przedstawicielka nowoczesnej kuchni wegetariańskiej”, a jej książki kucharskie, felietony i przepisy są wychwalane przez wielbicieli jej pysznego roślinnego jedzenia. Tutaj Anna dzieli się sezonowymi potrawami, które smakują niesamowicie i są dobre dla nas i dla naszej planety. Ale najpierw opowiada nam o swojej kulinarnej drodze do zostania kucharzem, którym jest dzisiaj.
Zaczęłaś stosować dietę roślinną 12 lat temu. Co zainspirowało tę zmianę?
Czy zmieniło to Twoją świadomość żywieniową?
Czy masz swój charakterystyczny styl gotowania?
W jaki sposób stworzyłaś te przepisy dla Le Creuset?
Czy używasz w swojej kuchni dziko rosnących składników?
Jakie są Twoje trzy najważniejsze wskazówki, jak być bardziej zrównoważonym w kuchni?
2. Zmniejsz ilość odpadów. Drugą najskuteczniejszą rzeczą, jaką możemy zrobić, jest niemarnowanie kupowanej żywności. Zanim pójdziesz do sklepu, sprawdź, co masz jeszcze do wykorzystania. Zamieniaj w przepisach składniki podobne do siebie – na przykład słodkie ziemniaki na ziemniaki – i wykorzystuj to, co masz, zanim kupisz więcej.
3. Pomyśl o energii, którą zużywasz podczas gotowania. Gotowanie w jednym garnku lub na jednej patelni jest bardziej efektywne pod względem zużycia energii i pozwoli Ci zaoszczędzić pieniądze.