Ryż z kurczaka w jednym garnku z domowym dressingiem jogurtowym

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS PRZYGOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
PORCJE
2-4 2-4
Ryż z kurczaka w jednym garnku z domowym dressingiem jogurtowym
Nasz ryż z kurczakiem w jednym garnku to klasyka w nowej odsłonie. Podawane ze specjalnym dressingiem jogurtowym i karmelizowaną cytryną, danie to charakteryzuje się nowoczesnym akcentem. Przygotowanie dania zajmuje niecałą godzinę, dzięki czemu jest to łatwy sposób na obiad w środku tygodnia.
Główne SKŁADNIKI
  • Nabiał
  • Ryż i Kasza
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 4 podudzia kurczaka z wolnego wybiegu
  • 4 udka kurczaka z wolnego wybiegu
  • 3 szalotki obrane i pokrojone w ćwiartki
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól
  • Pieprz
  • Oliwa z oliwek
Ryż
  • 500 g pomidorów koktajlowych
  • 140 g zielonych oliwek, bez pestek
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu mielonego
  • 1 laska cynamonu
  • 500 g ryżu basmati
  • 600 ml bulionu z kurczaka, gorącego
  • 2 cytryny
  • Oliwa z oliwek
  • Sól
  • 30 g mięty
  • 20 g pietruszki
Dressing jogurtowy
  • 250 g jogurtu pełnotłustego
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • Sok z połowy cytryny
Do podania
  • 2 połówki cytryny
  • Płatki chili
  • Przygotowanie

  • 1
    Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C
  • 2
    Na średnim poziomie grzania umieść garnek profesjonalny z powłoką ceramiczną Le Creuset z 1 łyżką oliwy z oliwek.
  • 3
    Przypraw kurczaka solą i pieprzem, a następnie umieść go na dole garnka. Obsmaż po obu stronach na złotobrązowy kolor. Wyjmij kurczaka i odłóż go na bok, pozostawiając oliwę w garnku.
  • 4
    Dodaj pokrojone w ćwiartki szalotki do tego samego garnka i lekko je skarmelizuj. Następnie dodaj pomidory. Gdy zaczną się gotować, dodaj ząbki czosnku, przyprawy i oliwki. Mieszaj całą zawartość garnka, aż przyprawy zaczną pachnieć.
  • 5
    W tym samym garnku dodaj ryż basmati, a następnie bulion z kurczaka. Umieść kurczaka w ryżu i przenieś do piekarnika. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 12 minut.
  • 6
    Podczas gotowania potrawy karmelizuj połówki cytryny na patelni i odstaw do podania. Następnie przygotuj dressing jogurtowy, mieszając pełnotłusty jogurt, mielony ząbek czosnku i sok cytrynowy. Przypraw do uzyskania smaku.
  • 7
    Wyjmij z piekarnika i posyp płatkami chili. Podawaj z karmelizowanymi cytrynami i jogurtem czosnkowym.