- Nabiał
- Ryż i Kasza
Składniki
- 4 podudzia kurczaka z wolnego wybiegu
- 4 udka kurczaka z wolnego wybiegu
- 3 szalotki obrane i pokrojone w ćwiartki
- 2 ząbki czosnku
- Sól
- Pieprz
- Oliwa z oliwek
- 500 g pomidorów koktajlowych
- 140 g zielonych oliwek, bez pestek
- 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu mielonego
- 1 laska cynamonu
- 500 g ryżu basmati
- 600 ml bulionu z kurczaka, gorącego
- 2 cytryny
- Oliwa z oliwek
- Sól
- 30 g mięty
- 20 g pietruszki
- 250 g jogurtu pełnotłustego
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- Sok z połowy cytryny
- 2 połówki cytryny
- Płatki chili
-
Przygotowanie
-
1Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C
-
2Na średnim poziomie grzania umieść garnek profesjonalny z powłoką ceramiczną Le Creuset z 1 łyżką oliwy z oliwek.
-
3Przypraw kurczaka solą i pieprzem, a następnie umieść go na dole garnka. Obsmaż po obu stronach na złotobrązowy kolor. Wyjmij kurczaka i odłóż go na bok, pozostawiając oliwę w garnku.
-
4Dodaj pokrojone w ćwiartki szalotki do tego samego garnka i lekko je skarmelizuj. Następnie dodaj pomidory. Gdy zaczną się gotować, dodaj ząbki czosnku, przyprawy i oliwki. Mieszaj całą zawartość garnka, aż przyprawy zaczną pachnieć.
-
5W tym samym garnku dodaj ryż basmati, a następnie bulion z kurczaka. Umieść kurczaka w ryżu i przenieś do piekarnika. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 12 minut.
-
6Podczas gotowania potrawy karmelizuj połówki cytryny na patelni i odstaw do podania. Następnie przygotuj dressing jogurtowy, mieszając pełnotłusty jogurt, mielony ząbek czosnku i sok cytrynowy. Przypraw do uzyskania smaku.
-
7Wyjmij z piekarnika i posyp płatkami chili. Podawaj z karmelizowanymi cytrynami i jogurtem czosnkowym.