- Owoce
Składniki
- 4 listki białej żelatyny
- 50 g cukru
- 250 ml szampana
- 75 g świeżego ciasta francuskiego z lodówki
- ½ łyżeczki pieprzu różowego
- 1 łyżka stołowa cukru
- ½ łyżeczka sproszkowanej matchy
- 1-2 marakuje
- 3 łyżki syropu z czarnego bzu
- 85 g Crème fraîche
- odrobina gazowanej wody mineralnej
- opcjonalnie do dekoracji: Squires Kitchen jadalne płatki złota 24 karaty
-
Przygotowanie
-
1Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie.
-
260 ml wody i 50 g cukru gotować w garnku przez około 2 minuty, aż cukier się rozpuści.
-
3Żelatynę odcisnąć i rozpuść mieszając w gorącej wodzie z cukrem. Pozostawić na 5-7 minut do wystygnięcia. Stopniowo dodawać szampana. Wlać do naczynia żaroodpornego i zaraz po stężeniu mieszanki dodać kilka płatków złota przy pomocy pęsety i pozostawić do zestalenia w lodówce przez co najmniej 8 godzin, najlepiej na całą noc.
-
4Piekarnik rozgrzać do 200-210 °C (termoobieg 190°C), uwzględnić sugerowaną przez producenta ciasta temperaturę pieczenia.
-
5Ciasto francuskie przeciąć ze znajdującym się pod spodem papierem do pieczenia na 6-8 pasków (maks. szerokość 1 cm). Różowy pieprz lekko rozgnieść w moździerzu i wymieszać z cukrem i proszkiem matcha. Posypać paski ciasta i lekko docisnąć. Paski ciasta ułożyć na blasze. Piec na środkowej szynie przez 8 do 10 minut, poczekać, aż ostygnie.
-
6W międzyczasie przepołowić marakuję i usunąć nasiona razem z miąższem i sokiem. Przecisnąć przez drobne sito, a pozostałości owoców dokładnie wycisnąć.
-
7Krótko przed podaniem szampańską galaretkę pokroić nożem w formie na kwadratowe kostki ok. 2 cm, rozdzielić do 4 kieliszków do szampana.
-
8Sok z marakuji, syrop z kwiatów czarnego bzu, Crème fraîche i wodę mineralną wlać do pojemnika, zmiksować blenderem przez 1-2 minuty do uzyskania pianki. Galaretkę oblać owocową pianką, udekorować wedle uznania dodatkowymi płatkami złota.
-
9Podawać od razu razem z paluszkami z ciasta francuskiego.
-
10Wskazówka:
-
11Smakuje także z winami musującymi Crémant lub Winzersekt, które z powodzeniem mogą zastąpić szampan.