Szampańska galaretka z pianką z marakuji i paluszkami z ciasta francuskiego

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Mniej niż 30 minut Mniej niż 30 minut
PORCJE
2-4 2-4
Szampańska galaretka z pianką z marakuji i paluszkami z ciasta francuskiego
Główne SKŁADNIKI
  • Owoce
Składniki
Przygotowanie

Składniki

Na galaretkę:
  • 4 listki białej żelatyny
  • 50 g cukru
  • 250 ml szampana
Na paluszki z ciasta francuskiego:
  • 75 g świeżego ciasta francuskiego z lodówki
  • ½ łyżeczki pieprzu różowego
  • 1 łyżka stołowa cukru
  • ½ łyżeczka sproszkowanej matchy
  • 1-2 marakuje
  • 3 łyżki syropu z czarnego bzu
  • 85 g Crème fraîche
  • odrobina gazowanej wody mineralnej
  • opcjonalnie do dekoracji: Squires Kitchen jadalne płatki złota 24 karaty
  • Przygotowanie

  • 1
    Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie.
  • 2
    60 ml wody i 50 g cukru gotować w garnku przez około 2 minuty, aż cukier się rozpuści.
  • 3
    Żelatynę odcisnąć i rozpuść mieszając w gorącej wodzie z cukrem. Pozostawić na 5-7 minut do wystygnięcia. Stopniowo dodawać szampana. Wlać do naczynia żaroodpornego i zaraz po stężeniu mieszanki dodać kilka płatków złota przy pomocy pęsety i pozostawić do zestalenia w lodówce przez co najmniej 8 godzin, najlepiej na całą noc.
  • 4
    Piekarnik rozgrzać do 200-210 °C (termoobieg 190°C), uwzględnić sugerowaną przez producenta ciasta temperaturę pieczenia.
  • 5
    Ciasto francuskie przeciąć ze znajdującym się pod spodem papierem do pieczenia na 6-8 pasków (maks. szerokość 1 cm). Różowy pieprz lekko rozgnieść w moździerzu i wymieszać z cukrem i proszkiem matcha. Posypać paski ciasta i lekko docisnąć. Paski ciasta ułożyć na blasze. Piec na środkowej szynie przez 8 do 10 minut, poczekać, aż ostygnie.
  • 6
    W międzyczasie przepołowić marakuję i usunąć nasiona razem z miąższem i sokiem. Przecisnąć przez drobne sito, a pozostałości owoców dokładnie wycisnąć.
  • 7
    Krótko przed podaniem szampańską galaretkę pokroić nożem w formie na kwadratowe kostki ok. 2 cm, rozdzielić do 4 kieliszków do szampana.
  • 8
    Sok z marakuji, syrop z kwiatów czarnego bzu, Crème fraîche i wodę mineralną wlać do pojemnika, zmiksować blenderem przez 1-2 minuty do uzyskania pianki. Galaretkę oblać owocową pianką, udekorować wedle uznania dodatkowymi płatkami złota.
  • 9
    Podawać od razu razem z paluszkami z ciasta francuskiego.
  • 10
    Wskazówka:
  • 11
    Smakuje także z winami musującymi Crémant lub Winzersekt, które z powodzeniem mogą zastąpić szampan.