- Warzywa
Składniki
- 8–10 średnich ziemniaków, pokrojonych na cienkie plasterki
- 80 ml oliwy z oliwek
- 200 g młodego szpinaku, umytego
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- Sól morska i świeżo mielony czarny pieprz, do smaku
- 4 kabaczki, starte
- 15 g masła
- 6 dużych jajek kur od z wolnego wybiegu, roztrzepanych
- 200 g groszku, blanszowanego
-
Przygotowanie
-
1Pokrój ziemniaki na cienkie plastry ostrym nożem lub krajalnicą. Upewnij się, by miały jednakową grubość – dzięki temu będą się równomiernie smażyć. Po pokrojeniu umieść na czystym ręczniku kuchennym i osusz.
-
2Podgrzej patelnię Le Creuset o średnicy 24 cm, wlej 2 łyżki oliwy z oliwek, dodaj szpinak i pozwól, by zwiędnął. Dodaj czosnek, dopraw i odstaw na bok. Usmaż startego kabaczka na tej samej patelni, aż zacznie brązowieć, ale wciąż będzie jasnozielony. Wyjmij i odłóż na bok.
-
3Na tej samej patelni z odrobiną oliwy z oliwek usmaż partiami ziemniaki, aż będą złote, ale nie chrupiące, po każdej stronie. Przypraw do smaku. Powtarzaj, aż usmażysz wszystkie ziemniaki.
-
4Dodaj łyżkę masła na patelnię na średnim ogniu i wlej oliwę z oliwek. Rozłóż na patelni Le Creuset ziemniaki, jednak uważaj, by nie było ich za dużo. Zostaw miejsce dla jajek, które zetną się po wlaniu na ziemniaki. Posyp ziemniaki startymi kabaczkami.
-
5Roztrzep i dopraw jajka, a potem wlej je na patelnię. Dodaj pozostałe ziemniaki i podsyp startym serem, jeśli chcesz.
-
6Zapiekaj na małym ogniu około 20 minut, aż jajka się zetną, pilnując, by spód się nie przypalił. Połóż drewnianą deskę do krojenia lub pokrywkę Le Creuset na patelni, aby szybciej ściąć białko z wierzchu.
-
7Posyp ugotowanym szpinakiem i groszkiem. Podawaj na ciepło z chrupiącym chlebem.