Składniki
- 2,5 kg dojrzałych pomidorów przekrojonych na pół
- ½ pęczek świeżego tymianku, drobno posiekanego
- 6 ząbków czosnku, obranych i pokrojonych w grube plastry
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 30 g nasion słonecznika
- 1 mały ząbek czosnku
- 75 g dojrzałego sera cheddar lub twardego / dojrzałego sera koziego, drobno
- startego
- duża szczypta zmielonej soli morskiej
- duża garść bazylii
- 100 ml oliwy z oliwek
- 2 średniej wielkości świeże makrele bez ości (4 filety z makreli)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 świeży liść laurowy, rozdarty na małe kawałki
- 1 ząbek czosnku, rozgnieciony w moździerzu
- 2 gałązki świeżego tymianku
-
Przygotowanie
-
1Rozgrzać piekarnik do 200 ° C.
-
2Umieścić połówki pomidora w dużym naczyniu do pieczenia, przyciętą powierzchnią do góry. Rozłożyć tymianek i czosnek na pomidorach, skropić oliwą i dobrze doprawić solą i pieprzem.
-
3Następnie wstawić pomidory do piekarnika na 45-60 minut, aż na brzegach utworzą się małe bąbelki, a pomidory powoli zapadną się.
-
4Wyjąć z piekarnika i ostudzić na kilka minut. Gdy trochę ostygną, użyć tylnej części kadzi do przecedzenia pomidorów przez drobne sito. Pozostaje gęsty, smaczny sos. Do sosu nie są potrzebne skórki i pestki pomidorów.
-
5Dusić sos pomidorowy na brytfannie. Dodając trochę octu i / lub trochę cukru, można zrównoważyć słodycz i kwaskowatość. Następnie dobrze doprawić solą i pieprzem. Jeśli zupa jest zbyt rzadka, wydłużyć czas gotowania.
-
6W międzyczasie przygotować pesto. Aby to zrobić, najpierw uprażyć nasiona słonecznika na nieprzywierającej patelni na średnim ogniu. Mieszac raz po raz, aby nie stały się zbyt ciemne. Odstawić na bok i ostudź.
-
7Schłodzone nasiona słonecznika drobno posiekać w blenderze razem z czosnkiem, serem i solą. Następnie dodać bazylię i wymieszać z nią. Następnie stopniowo mieszać oliwę z oliwek, aż wszystko zostanie zmieszane w gładką, ale niezbyt drobną pastę. Doprawić solą i pieprzem i umieść w małej misce.
-
8Gdy zupa jest gotowa do podania, można ugotować rybę. W tym celu na patelni rozgrzać na średnim ogniu oliwę z oliwek, liść laurowy, tymianek i zmiażdżony czosnek. Te zioła doskonale współgrają z makrelą.
-
9Filety przekroić na pół na 8 małych kawałków i lekko doprawić solą i pieprzem. Umieścić filety na patelni skórą do dołu i smaż przez 2-3 minuty. Następnie obrócić filety.
-
10Zupę podzielić na cztery podgrzane miseczki, na każdej ułożyć po 2 filety z makreli i skropić odrobiną pesto. Na koniec dodać kilka kropel najlepszej oliwy, 2-3 listki bazylii i odrobinę czarnego pieprzu.
-
11Wskazówki:
-
12Makrela to bardzo pożywna, tłusta ryba o szczególnie intensywnym aromacie. Jest to również jedna z najpopularniejszych ryb spożywczych. Ważne jest, aby kupować tylko bardzo świeże ryby. Upewnij się, że przy zakupie ma czyste oczy i lśniący srebrny kolor.
-
13Tutaj zamiast orzeszków piniowych do pesto używa się nasion słonecznika. Alternatywnie, dobrze komponują się z nim również orzechy laskowe i włoskie.
-
14Zamiast makreli, dowolna ryba lub np. można również użyć smażonych przegrzebków. Jeśli nie lubisz ryb, po prostu usmaż na patelni trochę kopru lub cukinii.
-
15Zupę pomidorową można również zredukować do gęstego sosu pomidorowego. To dobrze pasuje na przykład do filetów rybnych i warzyw do pieczenia.