Która brytfanna żeliwna jest najlepsza dla Ciebie?
Kultowa brytfanna Le Creuset, znana również jako piekarnik holenderski, jest niezastąpiona w wyposażeniu kuchni.
Nasza najbardziej kultowa seria, mistrzowsko wykonana z emaliowanego żeliwa, słynie z doskonałej wydajności gotowania i utrzymywania ciepła. To oznacza, że aby uzyskać aromatyczne posiłki, możesz gotować w niższych temperaturach i oszczędzać energię!
Najtrudniejszą częścią będzie wybór rozmiaru, kształtu i koloru, ale mamy wiele wskazówek, które pomogą Ci znaleźć te idealne do Twojego stylu gotowania.
Jak wybrać właściwą brytfannę – porady
Odpowiednio dobrana kolekcji naczyń kuchennych może wiele zmienić w kuchni. Wszystkie nasze naczynia kuchenne są uniwersalne do wielu różnych rodzajów przepisów i technik gotowania, ale każdy kształt ma właściwe tylko sobie zalety.
Wiele osób uważa, że posiadanie różnych kształtów i rozmiarów garnków w swojej kolekcji kuchennej pozwala im najlepiej dopasować garnek do przepisu. Zobaczmy zatem, jak wyglądają nasze różne brytfanny.
· Spośród jakich kształtów brytfann możesz wybierać?
Być może zastanawiasz się, czy potrzebujesz okrągłego lub owalnego kształtu (lub obu) do swoich potrzeb. A możesz interesuje Cię różnorodność potraw, które możesz przygotować w swojej brytfannie?
Aby pomóc Ci wybrać naczynie żaroodporne idealne do Twoich potrzeb kulinarnych, przygotowaliśmy zestawienie najważniejszych cech każdego z kształtów.
Okrągła brytfanna
· Podstawowe cechy
Zaokrąglona brytfanna z wysokimi bokami to wszechstronne i popularne naczynie, które może być używane do wszystkiego: od powolnego gotowania gulaszu przez pieczenie mięs i warzyw po nawet pieczenie chleba.
· Doskonałe do
Szczególnie lubimy to naczynie do dań jednogarnkowych, które najpierw używa się do gotowania na kuchence, potem wkłada do piekarnika, a w końcu stawia prosto na stół – w nim potrawy od razu wyglądają apetycznie i elegancko.
· Najbardziej popularne rozmiary
24 cm (4,2 l) | Dla 4–5 osób
Brytfanna owalna
· Podstawowe cechy
Ten wydłużony kształt doskonale sprawdza się w piekarniku i jest idealny do pieczenia większych kawałków mięs, zapewniając dużo miejsca na obieg powietrza.
· Doskonałe do
Pieczenie owalnych bochenków chleba i przygotowywanie wielu porcji posiłków na raz.
· Najbardziej popularne rozmiary
31 cm | 6,3 l | Dla 6–8 osób
Profesjonalny garnek Gourmet
· Podstawowe cechy
Płytki i szeroki do wygodnego duszenia i przyrumieniania.
· Doskonałe do
Oprócz duszenia mięs, takich jak żeberka czy podudzia jagnięce, wypróbuj ją do przygotowywania makaronów i curry czy złocistej focaccii.
· Najbardziej popularne rozmiary
30 cm | 3,2 l | Dla 4–6 osób
· Co jeszcze należy wziąć pod uwagę?
Poza kształtem należy rozważyć, jaki rozmiar brytfanny jest najlepszy do Twoich potrzeb kulinarnych. Wszystkie rozmiary brytfann mają właściwe sobie zastosowanie. Natomiast przy wyborze najlepszego dla siebie rozmiaru brytfanny weź pod uwagę to, jakie potrawy lubisz zwykle gotować i dla ilu osób. W ofercie mamy również brytfanny wykonane z innych materiałów, takich jak nieprzywierająca powłoka lub stal nierdzewna.
Wszechstronne i odpowiednie do każdego stylu gotowania
Nasze brytfanny mogą być używane do przygotowywania Twoich różnorakich ulubionych przepisów, a także pomóc Ci eksperymentować ze składnikami i technikami gotowania, których być może jeszcze nie znasz. Poznaj poniższe metody i odkryj pyszne przepisy.
Powolne gotowanie
Metoda ta polega na powolnym gotowaniu potraw (np. gulaszu) przez długi czas. Zazwyczaj robi się to w zaokrąglonym garnku z pokrywką, takim jak nasza oryginalna okrągła brytfanna. Technika ta polega na tym, że potrawa stopniowo nasyca się intensywnym smakiem.
Duszenie
Dusi się zwykle twardsze kawałki mięsa i większe kawałki warzyw. Nasz profesjonalny garnek Gourmet jest do tego idealny, ponieważ za pomocą szczelnie dopasowanej pokrywy utrzymuje wilgoć i ciepło.
Pieczenie
Użyj brytfanny w dowolnym kształcie, aby uzyskać równomiernie wypieczony chleb, ciasto itp. Chleb dostosuje się do kształtu naczynia, w którym jest pieczony, zwłaszcza w przypadku wyrabiania go z mokrej masy (np. ‘niewymagającej wyrabiania’).
Pieczenie
Pieczenie mięsa to proces powolny, wykorzystujący rozproszone ciepło, które przenika do składników. Dzięki swojemu wydłużonemu kształtowi nasze charakterystyczne owalne zapiekanki’ idealnie nadają się do pieczenia dużych kawałków mięsa i doskonale sprawdzają się w piekarniku.
Dlaczego warto wybrać Le Creuset?
Nasze kultowe naczynia
Odkryj wytrzymałą i trwałą brytfannę, aby towarzyszyła Ci w Twojej następnej kuchennej przygodzie.
Odkryj więcej
Zapoznaj się z pozostałymi wskazówkami, jak najlepiej wykorzystywać żeliwne naczynia kuchenne.