Gotowanie i pielęgnacja

Sztuka gotowania w Tagine

Gotuj na wolnym ogniu w stylu marokańskim dzięki żeliwnemu naczyniu Tagine Le Creuset, które pozwoli uzyskać pełnię smaku przy minimalnym wysiłku.

Co to właściwie jest Tagine?

Tagine to pochodzące z Maroka tradycyjne naczynie ze stożkowatą pokrywą, które jest wykorzystywane do przygotowywania na wolnym ogniu smakowitych dań o tak samo brzmiącej nazwie – „tagine”.

Dzięki naczyniu Tagine Le Creuset – dwuczęściowe cudo – możesz dusić, gotować na wolnym ogniu i podawać dania. Żeliwna podstawa, która równomiernie rozprowadza ciepło, doskonale nadaje się do obsmażania mięsa i układania warstw ze składników. Płyn skrapla się na chłodnych ściankach pokrywki wykonanej z kamionki i spływa z powrotem do potrawy – dzięki temu do przygotowywania dań wystarczy zaledwie odrobina wody.

Kiedy potrawa będzie już gotowa, możesz ustawić Tagine na stole i rozpocząć ucztę pełną smaku!
KUP TERAZ

Znajdź swój tażin

 

Co sprawia, że gotowanie w Tagine jest tak wspaniałe?

Mniejszy wysiłek. Minimalny bałagan.

Dwuczęściowe cudo — użyj swojego do gotowania i podawania posiłków.

Zdrowsze posiłki

Dzięki procesowi skraplania składniki odżywcze pozostają w środku.

Marokańska inspiracja

Odkryj nowe smaki, w tym tradycyjne przyprawy.

Pełnia smaku

Gotowanie na małym ogniu w naczyniu Tagine to droga do wydobycia głębi smaku.
Image without a name
 

Najlepsze wskazówki dotyczące doskonalenia techniki gotowania w tażin

1

Podsmaż, jeśli możeszAby uzyskać lepsze efekty, przed gotowaniem podsmaż mięso w żeliwnym naczyniu. Masz mało czasu? Nic nie szkodzi. Możesz spokojnie pominąć ten krok.

2

Ułóż warstwy
Twoje naczynie Tagine służy nie tylko do gotowania, ale również do serwowania, dlatego ułóż ze składników artystyczną kompozycję, aby stworzyć efektowne i kuszące danie na stół.

3

Użyj niewielkiej ilości wodyPara wodna skrapla się na zmyślnej pokrywce w kształcie stożka i powraca do dania, dzięki czemu do gotowania wystarczy Ci zaledwie odrobina wody. Upewnij się, aby w naczyniu nigdy jej nie zabrakło.

4

Nie podglądaj!
Kiedy potrawa powoli się gotuje, oprzyj się pokusie, by podnieść pokrywkę i sprawdzić postępy. Zrób to dopiero pod sam koniec, aby upewnić się, że Twoje danie jest nadal soczyste.

5

Gotuj na wolnym ogniu, aby pozbyć się nadmiaru wody
W naczyniu znajduje się za dużo wody? Poczekaj do momentu, aż danie tagine będzie gotowe, a następnie – przed podaniem na stół – zredukuj sos.

6

Nie śpiesz się
To perfekcja jedzenia w stylu slow food, więc idealna to praktykowania sztuki cierpliwości. Zawsze zaczynaj gotowanie od małego ognia i utrzymuj niewysoką temperaturę od początku do końca procesu.
 

Czas na wysoką temperaturę

Znakomita wiadomość — naczynie Tagine Le Creuset można podgrzewać na wszystkich rodzajach kuchenek: ceramicznych, gazowych, elektrycznych i indukcyjnych. Podstawa żeliwna nadaje się również do stosowania w piekarniku.

Dowiedz się więcej

Kuchenka ceramiczna

Kuchenka gazowa

Kuchenka elektryczna

Kuchenka indukcyjna

Piekarnik

Płyta grillowa
 

Znajdź swoje ulubione przepisy

Wypróbuj najróżniejsze przepisy na potrawy wolno gotowane, takie jak ragout, gulasze, dania na parze i desery. Oto kilka inspiracji, od których możesz zacząć.