Sztuka gotowania w Tagine
Co to właściwie jest Tagine?
Dzięki naczyniu Tagine Le Creuset – dwuczęściowe cudo – możesz dusić, gotować na wolnym ogniu i podawać dania. Żeliwna podstawa, która równomiernie rozprowadza ciepło, doskonale nadaje się do obsmażania mięsa i układania warstw ze składników. Płyn skrapla się na chłodnych ściankach pokrywki wykonanej z kamionki i spływa z powrotem do potrawy – dzięki temu do przygotowywania dań wystarczy zaledwie odrobina wody.
Kiedy potrawa będzie już gotowa, możesz ustawić Tagine na stole i rozpocząć ucztę pełną smaku!
Znajdź swój tażin
Co sprawia, że gotowanie w Tagine jest tak wspaniałe?
Mniejszy wysiłek. Minimalny bałagan.
Zdrowsze posiłki
Marokańska inspiracja
Pełnia smaku
Najlepsze wskazówki dotyczące doskonalenia techniki gotowania w tażin
1
Podsmaż, jeśli możeszAby uzyskać lepsze efekty, przed gotowaniem podsmaż mięso w żeliwnym naczyniu. Masz mało czasu? Nic nie szkodzi. Możesz spokojnie pominąć ten krok.
2
3
Użyj niewielkiej ilości wodyPara wodna skrapla się na zmyślnej pokrywce w kształcie stożka i powraca do dania, dzięki czemu do gotowania wystarczy Ci zaledwie odrobina wody. Upewnij się, aby w naczyniu nigdy jej nie zabrakło.
4
5
6
Czas na wysoką temperaturę
Znakomita wiadomość — naczynie Tagine Le Creuset można podgrzewać na wszystkich rodzajach kuchenek: ceramicznych, gazowych, elektrycznych i indukcyjnych. Podstawa żeliwna nadaje się również do stosowania w piekarniku.