Kurczak pieczony z pastą harissa i granatem

TRUDNOŚĆ
Łatwy Łatwy
CZAS PRZYGOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 2 godzin Poniżej 2 godzin
PORCJE
2-4 2-4
Kurczak pieczony z pastą harissa i granatem
Najlepsza w kurczaku pieczonym na ruszcie jest większa powierzchnia zapewniająca maksymalny smak — kurczak piecze się bardziej równomiernie i szybciej. Zmień smak masła, zastępując pastę harissa ulubionymi przyprawami lub pastami.
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 1 cały kurczak z wolnego wybiegu, do pieczenia na ruszcie
  • Sól morska i pieprz
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 150 ml roztopionego masła
  • 1 łyżka pasty harissa
Do podania:
  • Ziarna granatu
  • Rukiew wodna
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w cienkie plasterki
  • Sos tzatziki kupiony w sklepie
  • Młode ziemniaki
  • Przygotowanie

  • 1
    Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
  • 2
    Umieść kurczaka w prostokątnej formie do zapiekania Le Creuset o średnicy 32 cm na godzinę przed pieczeniem i dobrze dopraw solą oraz pieprzem z obu stron.
  • 3
    W małej miseczce wymieszaj czosnek, roztopione masło i pastę harissa. Wysmaruj całego kurczaka, posyp solą i piecz w piekarniku przez 35–45 minut.
  • 4
    Podlewaj masłem i sokiem z pieczenia co 15–20 minut, aby kurczak był soczysty i dobrze przyprawiony. Podawaj z dodatkiem ziaren granatu, rukwią wodną, pokrojoną w cienkie plasterki czerwoną cebulą i sosem tzatziki oraz młodymi ziemniakami.
 
Wskazówka szefa kuchni: Możesz przygotować kurczaka do pieczenia na ruszcie, kładąc go piersią ku dołowi na desce do krojenia. Za pomocą nożyc kuchennych natnij kurczaka wzdłuż boków, aby usunąć kręgosłup. Przewróć kurczaka na drugą stronę i lekko przyciśnij.
 
 
Le Creuset