
Najlepsza w kurczaku pieczonym na ruszcie jest większa powierzchnia zapewniająca maksymalny smak — kurczak piecze się bardziej równomiernie i szybciej. Zmień smak masła, zastępując pastę harissa ulubionymi przyprawami lub pastami.
Składniki
Przygotowanie
Składniki
- 1 cały kurczak z wolnego wybiegu, do pieczenia na ruszcie
- Sól morska i pieprz
- 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 150 ml roztopionego masła
- 1 łyżka pasty harissa
Do podania:
- Ziarna granatu
- Rukiew wodna
- 1 czerwona cebula, pokrojona w cienkie plasterki
- Sos tzatziki kupiony w sklepie
- Młode ziemniaki
-
Przygotowanie
-
1Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
-
2Umieść kurczaka w prostokątnej formie do zapiekania Le Creuset o średnicy 32 cm na godzinę przed pieczeniem i dobrze dopraw solą oraz pieprzem z obu stron.
-
3W małej miseczce wymieszaj czosnek, roztopione masło i pastę harissa. Wysmaruj całego kurczaka, posyp solą i piecz w piekarniku przez 35–45 minut.
-
4Podlewaj masłem i sokiem z pieczenia co 15–20 minut, aby kurczak był soczysty i dobrze przyprawiony. Podawaj z dodatkiem ziaren granatu, rukwią wodną, pokrojoną w cienkie plasterki czerwoną cebulą i sosem tzatziki oraz młodymi ziemniakami.
Wskazówka szefa kuchni: Możesz przygotować kurczaka do pieczenia na ruszcie, kładąc go piersią ku dołowi na desce do krojenia. Za pomocą nożyc kuchennych natnij kurczaka wzdłuż boków, aby usunąć kręgosłup. Przewróć kurczaka na drugą stronę i lekko przyciśnij.
