Składniki
- 1 cały kurczak z wolnego wybiegu, do pieczenia na ruszcie
- Sól morska i pieprz
- 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 150 ml roztopionego masła
- 1 łyżka pasty harissa
- Ziarna granatu
- Rukiew wodna
- 1 czerwona cebula, pokrojona w cienkie plasterki
- Sos tzatziki kupiony w sklepie
- Młode ziemniaki
-
Przygotowanie
-
1Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
-
2Umieść kurczaka w prostokątnej formie do zapiekania Le Creuset o średnicy 32 cm na godzinę przed pieczeniem i dobrze dopraw solą oraz pieprzem z obu stron.
-
3W małej miseczce wymieszaj czosnek, roztopione masło i pastę harissa. Wysmaruj całego kurczaka, posyp solą i piecz w piekarniku przez 35–45 minut.
-
4Podlewaj masłem i sokiem z pieczenia co 15–20 minut, aby kurczak był soczysty i dobrze przyprawiony. Podawaj z dodatkiem ziaren granatu, rukwią wodną, pokrojoną w cienkie plasterki czerwoną cebulą i sosem tzatziki oraz młodymi ziemniakami.