Łatwe pieczenie chleba w żeliwnych naczyniach
Nie ma nic lepszego niż zapach domowego chleba. Niezależnie od tego, czy już masz doświadczenie w pieczeniu, czy chcesz sprawdzić nowe przepisy, nasze żeliwne naczynia kuchenne pomagają w pieczeniu chleba i zapewniają efekty rodem z piekarni w domowym zaciszu. Dzięki naszym fachowym poradom i łatwym przepisom pomagamy osiągnąć doskonałość pieczenia przy użyciu naczyń z żeliwa. Przygotuj się na upieczenie pysznego chleba, który sprawi, że wszyscy będą mieli ochotę na więcej!
Jakie są zalety pieczenia w żeliwnych naczyniach?
Nasz żeliwny garnek (znany również jako kociołek żeliwny) tworzy idealne środowisko do pieczenia chleba i symuluje piece konwekcyjne z wtryskiem pary zwykle używane przez piekarnie rzemieślnicze —zapewniając profesjonalne efekty. Para z mokrego ciasta zostaje uwięziona w garnku i pomaga ciastu wyrosnąć oraz uformować bochenek o chrupiącej skórce i delikatnej ośródce. Emaliowane żeliwo jest również wyjątkowo dobre pod względem rozkładu ciepła i jego utrzymania, dzięki czemu temperatura wewnątrz garnka jest bardziej wyrównana niż w zwykłym piekarniku, co ułatwia proces pieczenia.
Czy wiesz, że…? W naszej ofercie posiadamy również specjalistycznąbrytfannę do pieczenia chleba, zaprojektowaną specjalnie do wypieku chleba. To idealny dodatek dla poprawy wrażeń podczas pieczenia.
Na świetne rozpoczęcie pieczenia chleba przeczytaj nasze najczęściej zadawane pytania (FAQ).
Jak zrobić zwykły chleb: Przepis krok po kroku
Teraz, gdy wiesz już więcej o tym, dlaczego żeliwne naczynia świetnie nadają się do pieczenia, może warto dodać do swojego domu zapach świeżo upieczonego chleba, korzystając z tego prostego przepisu. Idealnie nadający się dla wszystkich poziomów zaawansowania, nawet dla początkujących, można go łatwo zmodyfikować, dodając swoje ulubione składniki, aby przygotować pyszny słodki lub słony chleb. Ten przepis wymagaOkrągłej Brytfanny Żeliwnej o średnicy 24 cm.
Mieszanie
Wymieszaj 360 g mąki pszennej chlebowej, ¼ łyżeczki drożdży instant i 2 łyżeczki soli. Dodaj 375 ml ciepłej wody i wymieszaj. Przykryj miskę folią spożywczą (lub wilgotną ściereczką) i pozostaw do wyrośnięcia na noc.
Zagniatanie
Na posypanej mąką stolnicy zagnieć ciasto raz lub dwa, a następnie przykryj folią spożywczą na 15 minut.
Stygnięcie
Oprószonymi mąką dłońmi uformuj kulę. Bawełnianą ściereczkę oprósz mąką i połóż na niej ciasto nacięciem do dołu. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny.
Start!
Rozgrzej piekarnik z brytfanną w środku do temperatury 230°C. Wyjmij garnek z piekarnika i włóż do niego ciasto, nacięciem do góry. Przykryj i piecz przez 30 minut. Odkryj i piecz przez kolejne 15–30 minut na złocisty kolor.
Znajdź swój nowy ulubiony przepis
Od zakwasu i brioszki po focaccię – odkryj niektóre z naszych najlepszych przepisów na chleb i wypróbuj je w żeliwnej brytfannie.
Wprowadzenie do pieczenia chleba w żeliwnych naczyniach: Odpowiedzi na Twoje pytania
Czy należy wstępnie nagrzać żeliwne naczynie, aby upiec chleb?
Wstępne nagrzanie piekarnika ułatwia wyrastanie ciasta na chleb zarówno w przypadku żeliwnego garnka, jak i żeliwnej formy do pieczenia chleba. Ciasto umieszcza się w gorącej formie, co zapewnia maksymalne wyrośnięcie w przypadku niektórych rodzajów chleba, szczególnie tych, które wykorzystują naturalne drożdże (np. chleb na zakwasie).
Jak zapobiec przywieraniu chleba do żeliwnego naczynia?
Wstępne natłuszczenie naczynia ułatwia wyjęcie gotowego chleba. Na wewnętrznej czarnej emalii brytfanny do pieczenia chleba i wybranych garnków z czasem pojawia się naturalna patyna (brązowawa powłoka powstająca z olejów wydzielających się z żywności).
Jak zapobiec przypalaniu się spodu chleba?
Aby uzyskać najlepsze efekty pieczenia, pamiętaj o tej ważnej wskazówce: unikaj stosowania zbyt wysokiej temperatury przez cały proces pieczenia. Zacznij pieczenie od wysokiej temperatury, a następnie zmniejsz ją, gdy chleb stwardnieje. Dodatkowo na tym etapie pamiętaj o odsłonięciu naczynia.
Czy trzeba używać papieru do pieczenia?
Papier do pieczenia pomaga przy pieczeniu w garnku. Ułatwia przenoszenie chleba do i z garnka, jak również pomaga zapobiegać przypalaniu spodu chleba. Podczas używania naszej formy do pieczenia chleba nie jest wymagany papier do pieczenia, ponieważ ma ona na spodzie wypukłe okręgi, które pomagają podnieść chleb.
Jaka jest maksymalna temperatura piekarnika w przypadku chleba z garnka żeliwnego?
Czas jest w dużym stopniu zależny od przepisu na chleb. Ale sprawdzona zasada jest następująca:
- Rozpocznij pieczenie pod przykrywką w temperaturze około 230–260°C. Kontynuuj przez około 30 minut
- Zdejmij pokrywkę, zmniejsz temperaturę do 180–190°C, aż chleb będzie złotobrązowy na całej powierzchni i osiągnie temperaturę wewnętrzną co najmniej około 90°C.
Naczynia niezbędne do udoskonalenia pieczenia chleba
Odkryj nasze najlepsze akcesoria do pieczenia chleba w kolorach pasujących do Twojej kuchni.
Odkryj więcej