żeliwo

Łatwe pieczenie chleba w żeliwnych naczyniach

Nie ma nic lepszego niż zapach domowego chleba. Niezależnie od tego, czy już masz doświadczenie w pieczeniu, czy chcesz sprawdzić nowe przepisy, nasze żeliwne naczynia kuchenne pomagają w pieczeniu chleba i zapewniają efekty rodem z piekarni w domowym zaciszu. Dzięki naszym fachowym poradom i łatwym przepisom pomagamy osiągnąć doskonałość pieczenia przy użyciu naczyń z żeliwa. Przygotuj się na upieczenie pysznego chleba, który sprawi, że wszyscy będą mieli ochotę na więcej!

 

Jakie są zalety pieczenia w żeliwnych naczyniach?

Nasz żeliwny garnek  (znany również jako kociołek żeliwny) tworzy idealne środowisko do pieczenia chleba i symuluje piece konwekcyjne z wtryskiem pary zwykle używane przez piekarnie rzemieślnicze —zapewniając profesjonalne efekty. Para z mokrego ciasta zostaje uwięziona w garnku i pomaga ciastu wyrosnąć oraz uformować bochenek o chrupiącej skórce i delikatnej ośródce. Emaliowane żeliwo jest również wyjątkowo dobre pod względem rozkładu ciepła i jego utrzymania, dzięki czemu temperatura wewnątrz garnka jest bardziej wyrównana niż w zwykłym piekarniku, co ułatwia proces pieczenia.


Czy wiesz, że…? W naszej ofercie posiadamy również specjalistycznąbrytfannę do pieczenia chleba, zaprojektowaną specjalnie do wypieku chleba. To idealny dodatek dla poprawy wrażeń podczas pieczenia.

KUP BRYTFANNY DO PIECZENIA CHLEBA
 

Na świetne rozpoczęcie pieczenia chleba przeczytaj nasze najczęściej zadawane pytania (FAQ).

 

Jak zrobić zwykły chleb: Przepis krok po kroku

Teraz, gdy wiesz już więcej o tym, dlaczego żeliwne naczynia świetnie nadają się do pieczenia, może warto dodać do swojego domu zapach świeżo upieczonego chleba, korzystając z tego prostego przepisu. Idealnie nadający się dla wszystkich poziomów zaawansowania, nawet dla początkujących, można go łatwo zmodyfikować, dodając swoje ulubione składniki, aby przygotować pyszny słodki lub słony chleb. Ten przepis wymagaOkrągłej Brytfanny Żeliwnej o średnicy 24 cm.

Image without a name

Mieszanie

Wymieszaj 360 g mąki pszennej chlebowej, ¼  łyżeczki drożdży instant i 2 łyżeczki soli. Dodaj 375 ml ciepłej wody i wymieszaj. Przykryj miskę folią spożywczą (lub wilgotną ściereczką) i pozostaw do wyrośnięcia na noc.

Image without a name

Zagniatanie

Na posypanej mąką stolnicy zagnieć ciasto raz lub dwa, a następnie przykryj folią spożywczą na 15 minut.

Image without a name

Stygnięcie

Oprószonymi mąką dłońmi uformuj kulę. Bawełnianą ściereczkę oprósz mąką i połóż na niej ciasto nacięciem do dołu. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny.

Image without a name

Start!

Rozgrzej piekarnik z brytfanną w środku do temperatury 230°C. Wyjmij garnek z piekarnika i włóż do niego ciasto, nacięciem do góry. Przykryj i piecz przez 30 minut. Odkryj i piecz przez kolejne 15–30 minut na złocisty kolor.

 

Znajdź swój nowy ulubiony przepis

Od zakwasu i brioszki po focaccię – odkryj niektóre z naszych najlepszych przepisów na chleb i wypróbuj je w żeliwnej brytfannie.

Wprowadzenie do pieczenia chleba w żeliwnych naczyniach: Odpowiedzi na Twoje pytania 

 

Naczynia niezbędne do udoskonalenia pieczenia chleba

Odkryj nasze najlepsze akcesoria do pieczenia chleba w kolorach pasujących do Twojej kuchni.