- Mięso
- Ser
Składniki
- 600 g brukselki
- 15 ml oliwy z oliwek
- 50 g masła
- Sól morska i świeżo mielony czarny pieprz, do smaku
- 150 g pokrojonego boczku
- 1⁄4 bochenka ciabatty, pokrojonego na kawałki
- 10 g natki pietruszki, posiekanej
- 60 g tartego parmezanu
-
Przygotowanie
-
1Na początku natnij trzonki brukselki na krzyż, aby równomiernie się ugotowała. Napełnij wodą patelnię szefa kuchni 24 cm z 3-warstwowej stali nierdzewnej Le Creuset i zagotuj. Blanszuj brukselkę przez 3–5 minut, odcedź ją i włóż do zimnej wody.
-
2Aby przygotować chrupiący wierzch, dodaj boczek wraz z 15 ml oliwy z oliwek do tego samego naczynia, w którym przygotowano brukselkę. Smaż boczek, aż stanie się chrupki, zdejmij z patelni i odłóż na bok. Dodaj pokrojone kawałki ciabatty do tłuszczu po smażeniu boczku, aby uzyskać dodatkowy smak i smaż, aż staną się chrupkie i nabiorą złocistobrązowego koloru. Zdejmij z patelni, dodaj do boczku, tartego parmezanu i pietruszki.
-
3Na dużym ogniu przysmaż brukselkę na oliwie z oliwek i maśle, a następnie dobrze dopraw solą i pieprzem. Na koniec posyp boczkiem i parmezanem oraz podawaj, póki ciepłe!
-
4*Porada: Resztki wykorzystaj do przygotowania gratin. Umieść je w brytfannie Le Creuset, wlej bulion warzywny, dodaj śmietanę i starty ser oraz zapiecz w piekarniku.