- Mięso
Składniki
- 2,3 kg kaczki w całości
- Sól morska, do smaku
- 15 ml oliwy z oliwek
- 4 czerwone cebule w ćwiartkach
- Pół główki czosnku
- 20 g świeżej szałwii
- 1 słoik (o pojemności 300 g) marmolady z gorzkich pomarańczy
-
Przygotowanie
-
1Wieczorem przed pieczeniem kaczki wyjmij ją z opakowania i wypłucz. Osusz kaczkę ręcznikiem papierowym i umieść na kratce do studzenia ciasta. Pozostaw do osuszenia w lodówce na całą noc.
-
2Następnego dnia rozgrzej piekarnik do temperatury 220°C/210°C z termoobiegiem.
-
3Natrzyj skórę kaczki dużą szczyptą soli i skrop odrobiną oliwy z oliwek. Umieść kaczkę piersią do góry w owalnej brytfannie żeliwnej 31 cm Le Creuset i piecz przez 20 minut.
-
4Wyjmij z piekarnika i zmniejsz temperaturę do 180°C. Umieść czosnek, czerwone cebule i połowę liści szałwii pod kaczką i obok niej, a następnie włóż ją z powrotem do piekarnika i piecz przez godzinę pod przykryciem.
-
5Przełóż marmoladę do małego rondla i doprowadź do wrzenia, aby nabrała temperatury. Zdejmij pokrywę z brytfanny i piecz kaczkę przez kolejne 30 minut. Następnie za pomocą pędzla natrzyj kaczkę połową marmolady. Umieść kaczkę z powrotem w piekarniku na 20 minut i piecz bez przykrycia.
-
6Po 20 minutach wyjmij ją i ostrożnie rozłóż pozostałe liście szałwii wzdłuż piersi kaczki, aby stworzyć piękny wzór. Dodaj resztę marmolady i piecz przez 10 minut.
-
7Przed pokrojeniem i podaniem kaczki odstaw ją na 20 minut.