Kaczka pieczona w gorzkich pomarańczach i szałwii

TRUDNOŚĆ
Łatwy Łatwy
CZAS PRZYGOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
CZAS GOTOWANIA
Ponad 2 godziny Ponad 2 godziny
PORCJE
4-6 4-6
Kaczka pieczona w gorzkich pomarańczach i szałwii
Do potraw na świątecznym stole dodaj szczyptę ekstrawagancji w postaci pieczonej, chrupiącej kaczki, pokrytej glazurą z marmolady z gorzkich pomarańczy.
Główne SKŁADNIKI
  • Mięso
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 2,3 kg kaczki w całości
  • Sól morska, do smaku
  • 15 ml oliwy z oliwek
  • 4 czerwone cebule w ćwiartkach
  • Pół główki czosnku
  • 20 g świeżej szałwii
  • 1 słoik (o pojemności 300 g) marmolady z gorzkich pomarańczy
  • Przygotowanie

  • 1
    Wieczorem przed pieczeniem kaczki wyjmij ją z opakowania i wypłucz. Osusz kaczkę ręcznikiem papierowym i umieść na kratce do studzenia ciasta. Pozostaw do osuszenia w lodówce na całą noc.
  • 2
    Następnego dnia rozgrzej piekarnik do temperatury 220°C/210°C z termoobiegiem.
  • 3
    Natrzyj skórę kaczki dużą szczyptą soli i skrop odrobiną oliwy z oliwek. Umieść kaczkę piersią do góry w owalnej brytfannie żeliwnej 31 cm Le Creuset i piecz przez 20 minut.
  • 4
    Wyjmij z piekarnika i zmniejsz temperaturę do 180°C. Umieść czosnek, czerwone cebule i połowę liści szałwii pod kaczką i obok niej, a następnie włóż ją z powrotem do piekarnika i piecz przez godzinę pod przykryciem.
  • 5
    Przełóż marmoladę do małego rondla i doprowadź do wrzenia, aby nabrała temperatury. Zdejmij pokrywę z brytfanny i piecz kaczkę przez kolejne 30 minut. Następnie za pomocą pędzla natrzyj kaczkę połową marmolady. Umieść kaczkę z powrotem w piekarniku na 20 minut i piecz bez przykrycia.
  • 6
    Po 20 minutach wyjmij ją i ostrożnie rozłóż pozostałe liście szałwii wzdłuż piersi kaczki, aby stworzyć piękny wzór. Dodaj resztę marmolady i piecz przez 10 minut.
  • 7
    Przed pokrojeniem i podaniem kaczki odstaw ją na 20 minut.