- Warzywa
Składniki
- 6 główek czosnku
- 750 ml oliwy z oliwek
- 3 gałązki rozmarynu
- Sól morska do smaku
- 1,5 kg obranych ziemniaków
- 100 g masła w kostce
- Sól morska i świeżo mielony czarny pieprz, do smaku
- 2-3 gałązki rozmarynu
-
Przygotowanie
-
1Aby przygotować czosnek konfitowany w oliwie z oliwek, rozgrzej piekarnik do 90°C (z termoobiegiem). Przekrój niektóre główki czosnku na pół (w poprzek), resztę pozostawiając w całości.
-
2Wrzuć czosnek i wlej oliwę z oliwek do Brytfanny 26 cm Le Creuset ze wzmocnioną nieprzywierającą powłoką i umieść ją w nagrzanym piekarniku. Konfituj przez 90 minut lub do momentu, kiedy czosnek będzie miękki. Wyjmij czosnek z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
-
3Podczas gdy czosnek jest poddawany konfitowaniu, ugotuj ziemniaki do miękkości w rondlu – ostry nóż powinien być w stanie przebić je bez najmniejszego oporu. Odcedź. Ziemniaki przechowuj w ciepłym rondlu, dodaj 50 g masła, sól i pieprz oraz 60 ml oliwy z konfitowanego czosnku. Sprawdzaj ziemniaki, aż ich skórka będzie szorstka. Dzięki temu ziemniaki będą chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku.
-
4Włóż je do tego samego naczynia (wcześniej wylej oliwę z konfitowanym czosnkiem) i skrop je 45 ml oliwy z czosnku oraz pozostałym masłem. Dodaj sól i gałązki rozmarynu. Piecz od 45 minut do 1 godziny, obracając ziemniaki co 15 minut, aby skórka stała się chrupiąca i nabrała złocistego koloru. Podawaj na ciepło i ciesz się smakiem!
-
5*PORADA: Czosnek konfitowany w oliwie to również świetny pomysł na prezent domowej roboty! Wystarczy wlać oliwę do wysterylizowanych słoikówi dodać gałązkę rozmarynu, aby uzyskać lepszy smak. Przechowuj pozostały czosnek konfitowany w oliwie w lodówce.