- Owoce
Składniki
- 8 średnich, obranych gruszek, z szypułkami
- 330 g brązowego cukru
- 1,5 l wody
- 1 laska cynamonu
- 1 laska wanilii, wyskrobane ziarna i laska odłożona na bok
- 5 cm świeżego imbiru pokrojonego na pół
- 1 cytryna
- 12 dużych jajek od kur z wolnego wybiegu
- 330 g cukru pudru
- 360 g mąki migdałowej
- 400 g tłustej śmietany
- 2 łyżeczki lub 10 ml proszku do pieczenia
- 70 g mąki kukurydzianej
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 2 łyżeczki mielonego imbiru
- Nasiona z jednej laski wanilii
- Cukier puder, do posypania
- Świeży custard (krem angielski) z laski wanilii, do podania
-
Przygotowanie
-
1Usuń z gruszek gniazda nasienne za pomocą łyżki lub małego ostrego noża. Umieść je w misce z wodą z sokiem z połówki cytryny na czas, w którym będziesz gotować na wolnym ogniu płyn do duszenia gruszek – dzięki temu owoce nie stracą swojego koloru.
-
2Umieść wodę, cukier, imbir, laskę cynamonu, pozostałą cytrynę i laskę wanilii w głębokiej brytfannie 24 cm Le Creuset i postaw na średnim ogniu. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień do minimum. Całkowicie zanurz gruszki w płynie i gotuj przez 20 minut. Wyjmij je i od razu umieść w zimnej wodzie z cytryną, aby zatrzymać proces gotowania i zapobiec przebarwieniom.
-
3Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C z termoobiegiem.
-
4Nasmaruj tłuszczem prostokątną formę do pieczenia 32 cm Le Creuset i odłóż ją na bok.
-
5W dużej misce ubij jajka oraz wymieszaj z nimi odłożone ziarna wanilii i cukier.
-
6Przesiej mąkę kukurydzianą, przyprawy, proszek do pieczenia i mąkę migdałową, upewniając się, że nie ma grudek. Wymieszaj suche składniki, aż dobrze się połączą. Dodaj śmietanę do jajek z cukrem i wymieszaj. Następnie dodaj suche składniki do mokrych składników i dobrze wymieszaj.
-
7Ułóż ugotowane gruszki w prostokątnej formie do zapiekania, wylej na nie ciasto i piecz przez 1 godzinę 10 minut lub do suchego patyczka.
-
8Wyjmij z piekarnika i pozostaw pudding do ostygnięcia. Posyp cukrem pudrem i podawaj na ciepło z custard.
-
9Opcjonalnie: Zredukuj płyn do duszenia gruszek o 3⁄4 i podaj go z puddingiem.