żeliwo

Upiecz idealny chleb w brytfannie do pieczenia chleba

Wejdź na wyższy poziom piekarnictwa dzięki naszej specjalistycznej brytfannie do pieczenia chleba – to najlepsze naczynie do uzyskania pysznego i pięknego chleba we własnej kuchni. Jej specjalnie skonstruowany żeliwny kształt z łatwością zapewni Ci rezultaty profesjonalnej jakości. Brytfanna sprosta przygotowywaniu szerokiej gamy przepisów, w tym popularnego chleba na zakwasie.


Czytaj dalej, aby uzyskać porady ekspertów dotyczące maksymalnego wykorzystania jej potencjału. Dzięki nim Twoje domowe wypieki staną się arcydziełami, którymi można się delektować i dzielić.

 

Jakie są korzyści z używania brytfanny do pieczenia chleba? 

Tak jak nasze kultowe brytfanny, brytfanna do pieczenia chleba jest wykonana z emaliowanego żeliwa. Dodatkowo została specjalnie zoptymalizowana, aby pomóc Ci upiec tak pyszny chleb, jaki pieką profesjonalni piekarze.

Image without a name

Żeliwna konstrukcja

Wyjątkowe właściwości żeliwa zapewniające rozprowadzanie i zatrzymywanie ciepła stwarzają idealne warunki do pieczenia chleba. Piekarnik do chleba może być używany w temperaturze do 260°C.

Image without a name

Podstawa o niskim profilu

Taka konstrukcja pozwala na łatwe wkładanie i wyjmowanie ciasta z brytfanny, podczas gdy wewnętrzne krawędzie lekko unoszą ciasto, aby zapewnić równomierne przyrumienienie.

Image without a name

Kopułowa pokrywa

Pokrywka zatrzymuje i rozprowadza parę wodną i ciepło wewnątrz garnka, co tworzy idealne warunki do powstania chrupiącej skórki oraz maksymalnego wzrostu i sprężystości ciasta.

Image without a name

Matowa czarna emalia wewnętrzna

Wewnętrzna emalia zapewnia intensywniejszy kolor skórki, łatwe czyszczenie i mniejsze przywieranie. Ponadto nie widać na niej plam z oleju ani śladów, które są naturalnym efektem pieczenia.

 

Pieczenie krok po kroku w brytfannie do pieczenia chleba

Niezależnie od tego, czy wolisz słodki, czy wytrawny chleb, z naszą brytfanną do pieczenia chleba możliwości są nieskończone.

W zaledwie kilku krokach upieczesz świeży, domowy chleb.

Image without a name

Przygotowanie ciasta: odstaw do wyrośnięcia (czas zależy od przepisu).

Image without a name

Wysmaruj spód i boki brytfanny do pieczenia chleba masłem, zgodnie z przepisem.

Image without a name

Przełóż ciasto na podstawę i piecz w nagrzanym piekarniku.

Image without a name

Po upieczeniu wyjmij bochenek z formy, a na jego spodzie zobaczysz nasz kultowy wzór z trzema pierścieniami.

Szukasz więcej wskazówek? Zapoznaj się z najczęściej zadawanymi pytaniami, aby samodzielnie rozpocząć pieczenie chleba.

PRZECZYTAJ WIĘCEJ
 

Piecz chleb kolorowo

Wolisz naczynie w wyrazistym kolorze? Czy może ponadczasowym, neutralnym odcieniu? W każdym przypadku tutaj znajdziesz idealne rozwiązanie do swojej kuchni.

 

Znajdź swój nowy ulubiony przepis

Od brioszki po focaccię – odkryj niektóre z naszych najlepszych przepisów na chleb i wypróbuj je w swojej żeliwnej brytfannie do pieczenia chleba.

 

Piecz po mistrzowsku

Wybieraj spośród naszej gamy najlepszych przyborów i akcesoriów do pieczenia chleba.

Jak po mistrzowsku opanować pieczenie w brytfannie do chleba: odpowiedzi na Twoje pytania


#1. Czy należy podgrzać brytfannę do pieczenia chleba?


Brytfannę do chleba można rozgrzać w tym samym czasie, co piekarnik, ponieważ pomoże to w podnoszeniu i wyrastaniu ciasta. Ciasto umieszcza się w rozgrzanej brytfannie do chleba, co zapewnia maksymalne wyrośnięcie niektórych rodzajów chleba, zwłaszcza tych, które wykorzystują naturalne drożdże (np. chleb na zakwasie).


2. Czy konieczne jest natłuszczanie brytfanny do pieczenia chleba?


Natłuszczenie pieca do chleba ułatwia wyjmowanie gotowego chleba z brytfanny. Ponadto, czarna emalia brytfanny do chleba z czasem pokryje się naturalną patyną (brązowawą warstwą powstałą z olejów uwalnianych z żywności), co również pomoże w wyjmowaniu ciasta. 


#3. Jak zapobiec przypalaniu się spodu chleba?


Najlepiej unikać stosowania zbyt wysokiej temperatury przez cały czas pieczenia. Rozpocznij od wysokiej temperatury, a następnie obniż ją, gdy chleb się przypiecze. W tym momencie brytfanna do chleba powinna także zostać odkryta.


4. Czy trzeba używać papieru do pieczenia?



Papier do pieczenia nie jest konieczny przy korzystaniu z brytfanny. Niskie boki podstawy ułatwiają przenoszenie ciasta do i z brytfanny, a pierścienie na podstawie pomagają lekko unieść chleb, dzięki czemu zapewniony jest przepływ powietrza, co pomaga zapobiegać przypalaniu.


#5. Jakie są wytyczne dotyczące czasu i temperatury?



Czas zależy w dużej mierze od przepisu na wypiek chleba. Dobra ogólna zasada jest następująca:

-       Rozpocznij pieczenie pod przykrywką w temperaturze około 230–260°C. Kontynuuj przez około 30 minut. 

-       Zdejmij pokrywkę, zmniejsz temperaturę do 180–190°C, aż chleb będzie złotobrązowy na całej powierzchni i osiągnie temperaturę wewnętrzną co najmniej około 90°C.